iSad

Een zanger kan een volksheld worden. Een sporter ook. Staatslieden zijn niet kansloos. Maar de ceo van een ict-bedrijf? Wat de dood van Steve Jobs teweeg heeft gebracht, grenst aan het ongelooflijke, meent Ilja Leonard Pfeijffer. Maar de online-rouwbetuiging die nu plaatsvindt is er toch vooral om je eigen imago aan te scherpen, schrijft Marina Lacroix.

Als je een volksheld wilt worden, liggen er verscheidene carrièrepaden voor je open. Oorlog is sinds mensenheugenis een kansrijk perspectief, dat helden heeft voortgebracht als Achilles, Piet Heyn, Nelson, Wellington en de Soldaat van Oranje. Ook een staatsman die de natie redt van de ondergang kan een held worden, vooral in de context van een echte oorlog, zoals Alexander de Grote en Willem van Oranje, of in een zelfverzonnen oorlog tegen een zelfbenoemde Vijfde Colonne, zoals in het geval van Pim Fortuyn.

Je kunt ook een carrière ambiëren als sprookjesprinses, zoals Lady Di. Ook in de wetenschap en de kunsten ben je niet geheel kansloos, als moet je dan wel de statuur hebben van Einstein of André Hazes. En in de sport maak je misschien nog het meeste kans.

De verering van volkshelden heeft vaak ook een religieus tintje. Ik heb in Napels een altaar gezien van Maradona met een echte haar van de held en een flesje met tranen van de Napolitanen. Iemand als Cruijff wordt door velen beschouwd als een goeroe.

En sommige helden lijken dood maar leven, zoals Elvis en Jim Morrison, of lijken te leven maar zijn eigenlijk dood, zoals Paul McCartney.

De enige carrière die je echt totaal kansloos lijkt te maken om een volksheld te worden, is die van CEO van een groot ICT-bedrijf.

Wat de dood van Steve Jobs heeft teweeggebracht grenst daarom aan het ongelooflijke. Wereldwijd leggen mensen bloemen voor Mac Stores. Er worden altaren opgericht met kaarsen, bloemen en appels die vervolgens met iPhones worden gefotografeerd. Mensen houden nachtwaken onder het flauwe, romantische schijnsel van het scherm van hun iPad. Waxinelichtjes vormen het woord iSad. Hij wordt herdacht als een ziener, die het leven van miljoenen heeft veranderd, en als een goeroe, die miljoenen heeft geïnspireerd.

Hij is de eerste in de wereldgeschiedenis die volksheld is geworden door de verkoop van producten. De verering van Steve Jobs zal voor cultuurhistorici in de toekomst beschouwd worden als een keerpunt in de westerse cultuurgeschiedenis. En deze voorspelling type ik op mijn MacBook.

Ilja Leonard Pfeijffer is columnist van nrc.next.