Honkballers vrijwel zeker bij laatste acht

Met nog drie wedstrijden te spelen in de eerste ronde is het Nederlands team al zo goed als zeker van een plaats in de kwartfinales van het wereldkampioenschap honkbal. Ook Puerto Rico, met een handvol voormalige profs uit de Amerikaanse Major League in de gelederen, leed in stadion Rod Carew in Panama City een kansloze 5-0 nederlaag tegen Nederland.

Het was al de vierde opeenvolgende WK-zege van de ploeg van bondscoach Brian Farley. Nederland kan alleen in theorie nog worden gepasseerd door Puerto Rico of de Verenigde Staten en zo de volgende ronde mislopen. Team USA, titelverdediger in Panama, is vannacht de volgende tegenstander van Nederland.

Catcher en aanvoerder Sidney de Jong, die in het hele toernooi nog geen honkslag had geslagen, wees zijn ploeg al in de eerste slagbeurt de weg door de bal over de afrastering te slaan. Bryan Engelhardt kopieerde die homerun vijf innings later, met dit verschil dat hij Curt Smith ‘meenam’ op zijn tocht over de honken. Nederland kwam daarmee op 4-0 en Shaldimar Daantji zette zijn ploeg een inning zelfs op een 5-0 voorsprong.

De aanvallers van Puerto Rico, die eerder in het toernooi de Verenigde Staten te machtig waren geweest, kwam er tegen de startende Nederlandse werper Tom Stuifbergen en diens opvolger David Bergman geen moment aan te pas. Om dat te benadrukken, sloot Bergman het duel af met twee strike-outs voor twee ex-topspelers uit de Major League: Valentin en Crespo.

Nederland heeft met wedstrijden tegen de Verenigde Staten (vannacht), Canada (morgennacht) en Panama (zondagnacht) een lastig programma voor de boeg. De resultaten zijn van belang omdat de teams hun punten ‘meenemen’ naar de volgende ronde.

De New York Yankees zijn op weg naar de Amerikaanse World Series al in de play-offs van de American League uitgeschakeld door de Detroit Tigers. Het vijfde en beslissende duel wonnen de Tigers in New York met 3-2.