‘Holleeder betrokken bij meer liquidaties’

Willem Holleeder was bij veel meer liquidaties betrokken dan tot nu toe werd aangenomen. Volgens getuigen gaf hij in zeker vijf gevallen opdracht tot liquidatie. Dat blijkt volgens journalisten Wim van de Pol en Vincent Verweij uit geheime politiedossiers, meldt persbureau Novum. De twee publiceerden de documenten in hun boek De Liquidatie Dossiers.

Holleeder zou volgens de verklaringen de opdrachtgever zijn van de moorden op Kees Houtman, Cor van Hout, Thomas van der Bijl, Willem Endstra en John Mieremet. Een van de verklaringen is van Mieremet zelf, die een jaar voor zijn dood verklaarde te zijn bedreigd door Holleeder. De ontvoerder van Freddy Heineken zou een dodenlijst hebben, waar Mieremet destijds op stond.

De politiedossiers worden vrijdagavond behandeld in een uitzending van KRO Reporter. Volgens Stijn Franken, advocaat van Holleeder, is er geen enkel technisch bewijs dat zijn cliënt daadwerkelijk iets te maken heeft met de liquidaties. Er bestaan geen telefoontaps of betalingen, zo reageert hij in het televisieprogramma.

Holleeder komt in 2012 vrij, nog niet bekend of hij opnieuw wordt aangehouden

Holleeder komt in januari 2012 vrij als zijn straf voor afpersing erop zit. Justitie heeft nog niet besloten of hij naar aanleiding van de verklaringen wordt aangehouden. Vorige week werd al bekend dat Peter la S., kroongetuige in het Amsterdamse liquidatieproces, 5 jaar geleden al een belastende verklaring tegen Holleeder aflegde. In de verklaring stelt hij dat Holleeder de opdrachtgever was voor de liquidatie van ofwel cafébaas Thomas van der Bijl ofwel Kees Houtman. Gisteren kwam Holleeder in het nieuws omdat hij via een kort geding een verbod eist op de film ‘de Heinekenontvoering’.

    • Lex Boon