Hollande hoopt land versteld te doen staan

De peilingen geven aan dat de meeste linkse Fransen François Hollande als hun kandidaat willen. Arrogant? ‘Fransen willen als president een exceptionele man.’

Hij boezemt vertrouwen in. Hij behoudt in alle omstandigheden zijn waardigheid, ook als hij wordt aangevallen. Hij heeft nu al de uitstraling van een staatsman. Hij is veruit onze beste man om volgend jaar het ergste rechts sinds tijden te verslaan. Monique Saliou (56) kan nog wel even doorgaan als haar wordt gevraagd waarom ze bij de voorverkiezingen van de PS de zijde van François Hollande heeft gekozen. De Parisienne heeft het niet over zijn markante ideeën, frappante voorstellen of oplossingen voor de crisis, maar over Hollande als persoon.

Want voor Saliou, als gemeenteraadslid zeer actief voor de partij, gaat het bij de voorverkiezingen om persoonlijkheid. „Er zijn wel wat accentverschillen, maar de ideeën van de PS staan neergeschreven in ons programma, het gaat er nu om wie ze het beste kan verspreiden”, meent Saliou. En als jarenlange partijmilitante heeft ze nog nooit zo’n goed gevoel gehad bij een kandidaat als nu. Hollande maakt de mensen weer warm voor de politiek, zegt ze na afloop van een meeting in de Parijse concertzaal Bataclan.

Zondag trekt links Frankrijk naar stembureaus in gehuurde scholen en gemeentehuizen om te kiezen welke van de zes kandidaten zijn vertegenwoordiger wordt bij de presidentsverkiezingen in april en mei volgend jaar (zie kader). Het zijn belangrijke verkiezingen, want door de impopulariteit van Sarkozy zien de socialisten zichzelf al in het Elysée. Ruim vijf miljoen tv-kijkers volgden de afgelopen weken drie debatten tussen de kandidaten. Dat zijn behoorlijke scores voor politieke uitzendingen, die zelden echt vuurwerk opleverden. De PS hoopt zondag op ten minste één miljoen deelnemers.

François Hollande (56) was lange tijd een outsider, want voor de meeste Fransen was Dominique Strauss-Kahn de gedoodverfde winnaar van les primaires citoyennes, zoals de linkse voorverkiezing officieel heet. Nadat DSK halverwege mei zichzelf uitschakelde in een hotelkamer in New York, klom Hollande in de peilingen. Hoewel Strauss-Kahn zelf een alliantie had met Martine Aubry, kozen heel wat strauss-kahniens de kant van Hollande, met campagne-coördinator Pierre Moscovici op kop. De nog steeds invloedrijke ex-cultuurminister Jack Lang, buurman en vertrouweling van Strauss-Kahn, kondigde woensdagavond na het derde PS-debat aan eveneens voor Hollande te zullen stemmen, als laatste in een lange rij. „Deze man is gefocust op 6 mei 2012, al erg lang. Hij staat boven de polemiekjes, hij verzamelt en zet niet tegen elkaar op”, zegt Kamerlid Jean-Marie Le Guen, nog zo’n DSK-aanhanger die de zijde van Hollande koos. „Hij is een moderne socialist, die de nadruk legt op een evenwichtige begroting, maar ook economische groei stimuleert. En hij spreekt de jongeren aan”, meent Le Guen.

Hollande is inderdaad erg gefocust op de presidentsverkiezingen. Al ruim twee jaar reist hij het land door, van PS-afdeling naar politiekantoor, van banlieue naar platteland. Niet alleen om met partijgenoten te praten, maar ook om te horen wat er leeft onder de bevolking, onder arbeiders, boeren, maar ook verzekeraars en computerwizards. De afgelopen maanden begonnen zijn dagen om half zes en eindigden ze om middernacht, met zeker twee werkbezoeken per dag. Presidentsverkiezingen zijn topsport, en Hollande is zich degelijk aan het voorbereiden.

Misschien is Hollande wel té gefocust, te zelfverzekerd, vrezen sommigen, waardoor zijn houding ook als arrogant kan worden gezien. Hij mag dan al ruim op kop gaan in de peilingen, met scores tot 45 procent, veel hangt zondag af van de opkomst. „Zijn sterke punt is dat hij nog geen enkele fout heeft begaan. Zijn campagne voor het Elysée begon al enkele jaren geleden bij zijn vermageringskuur, wat hem een pittiger uitstraling heeft gegeven. Sindsdien reed hij een foutloos parcours,” zegt politicoloog Dominique Reynié van de liberale denktank Fondapol. Dat Hollande nu zelfvertrouwen uitstraalt, ziet hij alleen maar als een voordeel. „Zelfs al benadrukt hij zijn eigen normaliteit, vooral in tegenstelling tot Sarkozy, hij mág niet te bescheiden zijn. De Fransen willen een exceptionele man als president, iemand die hun verzekert dat ze de wereld aankunnen, zonder valse beloftes te maken. Hoe kan je tegelijk links, alternatief én zuinig zijn? Dat is de uitdaging voor de PS in 2012, en daarvoor is Hollande hun beste man.”

Maar is Hollande niet te braaf, te lief, te weinig een leider, om president te kunnen worden? „Ik hoor altijd dat we sinds de nederlaag in 2002 geen leider meer hebben gehad. Ik vind dat deze campagne voor de voorverkiezingen het tegendeel heeft bewezen, en ik denk veel mensen met mij,” zegt europarlementariër Vincent Peillon. „Ze hebben een trotse man gezien, een man die vooroploopt ook, bijvoorbeeld in zijn ideeën over de aanpak van de crisis, of zijn pleidooi voor het homohuwelijk. Ik denk echt dat François Hollande komende zondag de basis legt voor een zege op 6 mei 2012.”

Ook Flora Saladin (28) is daarvan overtuigd. Zij is een van de opvallend grote groep jongeren in de concertzaal Bataclan. Met zijn ‘generatiecontract’ waarmee Hollande de jeugdwerkloosheid wil tegengaan, heeft hij een jong publiek aan zich weten te binden.

Saladin kan zich wel eens kwaad maken als het gaat over de vermeende braafheid of het gebrek aan charisma van Hollande. „Echt onzin! Tijdens het eerste debat vonden sommigen hem zelfs net iets té scherp tegen zijn partijgenoten. Op meetings komt hij krachtig over, en hij durft nu al eens wat humor te gebruiken. Nee, mensen die denken dat hij verpulverd gaat worden door het campagnebeest Sarkozy, vergissen zich erg. Ze zullen nog versteld staan van deze François Hollande.”

    • Dirk Vandenberghe