Het feest der democratie

Aanhangers van de conservatief-liberale Congolese politieke partij Unie voor Democratie en Sociale Vooruitgang (UDPS) wijzen naar een medestander die gewond is geraakt. Hun betoging bij het hoofdkantoor in de hoofdstad Kinshasa werd gisteren uiteengeslagen door de politie, omdat ze volgens lokale autoriteiten geen vergunning hadden om te demonstreren. Ten minste acht mensen werden opgepakt.

De protestactie van UDPS was bedoeld om aandacht te vragen voor het gebrek aan transparantie bij de voorbereidingen van de presidentsverkiezingen in het Afrikaanse land, die op 28 november zijn gepland. UDPS-kandidaat Etienne Tshisekedi is daarbij een uitdager van zittende president Joseph Kabila, die ruim tien jaar aan de macht is.

Jacquemin Shabani, bestuurder van de UDPS, reageerde tegenover persbureau AFP verontwaardigd op het geweld: „Wij proberen aandacht te vragen voor transparantie, en dit is hoe zij reageren: met veel geweld”.

Op 27 september werd een protestmars van dezelfde partij ook al uiteengeslagen door politie, begin september werd tijdens een protest een activist doodgeschoten door de politie.

De zorg van de UDPS lijkt legitiem: de Democratische Republiek Congo is volgens onderzoeksinstituut Transparency International een van de meest corrupte landen ter wereld.

nrc.nl/inbeeldnu ook verkrijgbaar als gratis app voor de iPad