Generatie van onvervulde levens in tedere travestie

Meepesaant, door Mug met de Gouden Tand. Gezien: 6/10 in Bellevue, A’dam. Aldaar t/m 25/10. Inl. mugmetdegoudentand.nl ****

Twee Tilburgse tantes, in de Leenherenstraat 108. Als altijd leggen ze hun wekelijkse kaartje, maar ze moeten deze keer ook een crematie regelen. En dan komt er ook nog wat nooit geheeld verdriet van vroeger naar boven, want dit zijn vrouwen met onvervulde levens – uit een generatie waarin ook heel veel andere levens onvervuld zijn gebleven. Deze twee worden, in authentieke damesuitdossing en met zichtbaar toneelspelersgenoegen, gespeeld door Marc-Marie Huijbregts en Marcel Musters. Ze zijn grappig door het grillige verloop van hun conversatie, waarin de kleur van de kleding bij de crematie („Donkergeel? Is ’t meer donker of is ’t meer geel?”) evenveel gewicht krijgt als de al door eerdere lezers ingevulde kruiswoordpuzzels in de leesportefeuilleblaadjes. Maar tegelijk laten de acteurs ook zo veel tederheid zien dat de vrouwen niet alleen maar typetjes zijn.

Huijbregts en Musters leiden hun lunchpauzevoorstelling zelf in. Ze vertellen dat dit de tantes uit hun jongensjaren zijn, toen ze zelf nog dachten dat het leven altijd zo veilig en zo overzichtelijk zou blijven. Maar dat is net zo’n overbodig praatje als het latere intermezzo, waarin ons de functie van een bidprentje wordt uitgelegd. Zulke verklarende voetnoten gaan lastig samen met de terloopsheid van de tantestekst.

Alle voorstellingen van Meepesaant zijn intussen uitverkocht. Maar volgend jaar komt er – terecht – een reprisetournee.

    • Henk van Gelder