Gaddafi laat opnieuw van zich horen

Anti-Gaddafi fighters take cover while running in a street in Sirte during clashes with pro-Gaddafi forces, October 6, 2011. REUTERS/Asmaa Waguih (LIBYA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST)
Anti-Gaddafi fighters take cover while running in a street in Sirte during clashes with pro-Gaddafi forces, October 6, 2011. REUTERS/Asmaa Waguih (LIBYA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST) REUTERS

De afgezette en ondergedoken Libische leider Moammar Gaddafi heeft gisteren in een boodschap de Libiërs opgeroepen tot straatprotesten en burgerlijke ongehoorzaamheid tegen de nieuwe machthebbers. De oproep kwam in een geluidsopname van slechte kwaliteit die werd uitgezonden door Al-Rai TV, een in Syrië gevestigd station dat de spreekbuis van het oude regime is.

„Wees moedig, sta op en ga de straat op!” zei Gaddafi. „De omstandigheden in Libië zijn ondraaglijk.”

Eerdere oproepen van Gaddafi, voor en na zijn val in augustus, zijn niet opgevolgd door de Libische bevolking. Maar zijn gewapende aanhangers bieden nog altijd fel weerstand in Bani Walid ten zuidoosten van de hoofdstad Tripoli en in zijn geboorteplaats Sirte, aan de kust 400 kilometer ten oosten van Tripoli.

De Nationale overgangsraad, de nieuwe machthebbers, meldt al enige tijd de naderende val van Sirte, dat sinds drie weken wordt belegerd en waar NAVO-vliegtuigen bombardementen uitvoeren op posities van Gaddafi’s aanhang. Maar volgens de belegeraars houden sluipschutters in de stad hun opmars op. De val van Sirte is van symbolisch belang voor het nieuwe bewind, omdat de stad onder Gaddafi is uitgebouwd tot plaatsvervangende hoofdstad.

De overgangsraad meldde gisteren dat een zoon van Gaddafi, Mutassim, die een soort nationale veiligheidsadviseur was, in de afgelopen dagen uit Sirte is gevlucht. Maar eerdere berichten over bewegingen van Gaddafi en voortvluchtige zoons zijn tot dusverre onbevestigd gebleven. Dat geldt ook de uitspraak van interim-premier Mahmoud Jebril dat Gaddafi zich schuilhoudt in het zuiden van Libië. (Reuters, AP, AFP)