Gaat voorop in opstand in Jemen

(FILES) A picture taken on July 30, 2011 shows Liberian activist Leymah Gbowee speaking during the 'Women, War, & Peace' panel during the PBS portion of the 2011 Summer TCA Tour held at the Beverly Hilton Hotel in Beverly Hills, California. Liberian President Ellen Johnson Sirleaf, Liberian "peace warrior" Leymah Gbowee, and Yemen's Arab Spring activist Tawakkul Karman on Friday won the Nobel Peace Prize, the jury said on October 7, 2011. AFP PHOTO/Frederick M. Brown/Getty ImageS == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY == AFP

Tawakul Karman posteert zich voor de politie, ze wordt weggeduwd maar duwt terug. Bang is ze niet. „Ik weet dat ik een prijs moet betalen voor verandering in mijn land. Wij allemaal, de jeugd heeft de toekomst in handen, elke dag zullen er meer demonstranten bij komen, let maar op.”

Dit was in februari 2011, aan het begin van de opstand in Jemen tegen het autoritaire bewind van president Ali Abdullah Saleh. Sindsdien ging mensenrechtenactiviste Tawakul Karman onvermoeibaar door en wist ze inderdaad steeds meer mensen op de been te brengen. De opstand gaat nog steeds door en een eind is niet in zicht.

De 32-jarige Karman is energiek en populair onder de jeugd. Dat ze vrouw is, maakt Jemenieten op zich niet veel uit, maar het heeft haar wel internationaal op de kaart gezet.

Karman is voorzitter van Vrouwelijke Journalisten zonder Ketenen. Haar activisme is niet nieuw, al jaren is ze een luis in de pels van het 33 jaar oude regime van president Ali Abdullah Saleh.

Ook voor de massale volksopstand van dit jaar organiseerde ze geregeld zitdemonstraties waarbij ze aandacht vroeg voor persvrijheid en vrijlating van gevangen genomen journalisten. Ze zat zelf geregeld gevangen, ook aan het begin van de huidige protesten nog.

Onomstreden is ze niet. Karman is prominent lid van de Islah-partij, Jemens belangrijkste oppositiepartij. Die partij is op islamitische leest geschoeid en veel mensen verdenken haar ervan nu op de trom van de vrijheid te slaan om een goede indruk voor de partij te maken. De Islah zou te veel het imago van de Moslimbroederschap hebben en Karman zou naar voren geschoven zijn om dat imago op te poetsen. Anderen beschuldigen Karman ervan mensen de dood in te jagen. Ze zou demonstranten opruien om richting het presidentieel paleis te marcheren en zo steevast tegen kogels van de Republikeinse Garde van het regime aan te lopen.

Hoe dit ook zij, ze hielp Jemens opstand vaart te geven en massa. Tijdens een vraaggesprek met de VPRO in maart liet ze de screensaver op haar laptop zien: foto’s van Che Guevara en Nelson Mandela.

Judith Spiegel

    • Judith Spiegel