Frans Harms en zijn makkers

Uit het boek Jodenjacht, geredigeerd door Ad van Liempt, blijkt dat Nederlandse politieagenten in de Tweede Wereldoorlog een onthutsende rol hebben gespeeld. Ze deden actief mee aan de jodenvervolging.

De bruiloft was op 6 Bloeimaand 1943. Tenminste, dat was de datum die de NSB hanteerde. Voor de rest van Nederland was het 6 mei. De Amsterdamse politieagent Frans Harms was op die dag te gast bij de huwelijksvoltrekking van zijn kantoorgenoot Piet.

Harms en zijn makkers hadden een gedichtje geschreven voor hun kameraad en diens bruid, Wiepke. De tweede strofe ging zo: ‘Als hulpagent is hij aangesteld, / en heeft al bij veel joden aangebeld om ze te halen;/Hij liet ze niet thuis, al wilden ze honderden betalen’.

Dit ontluisterend rijm is te vinden in het strafdossier van Harms, onderdeel van het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging. Zes historici hebben dit archief uitgekamd en de resultaten van hun arbeid staan in Jodenjacht. De onthutsende rol van de Nederlandse politie in de Tweede Wereldoorlog. Het boek werd geredigeerd door archivaris Jan Kompagnie en journalist en tv-maker Ad van Liempt.

Dit artikel werd gepubliceerd in NRC Handelsblad op Vrijdag 7 oktober 2011, pagina 6 - 7. Het hele artikel is hier te lezen.