Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Fitch verlaagt kredietwaardigheid Spanje en Italië

De ingang van het kantoor van kredietbeoordelaar Fitch ratings in Parijs. Foto AFP / Miguel Medina

Kredietbeoordelaar Fitch heeft de kredietwaardigheid van de overheidsschulden van Spanje en Italië verlaagd. De kredietbeoordelaar noemde bij beide landen de vooruitzichten op lange termijn slecht vanwege hoge schulden en matige groei, meldt persbureau AP. Italië en Spanje zijn de derde en vierde economie van de eurozone en worden beschouwd als te groot om gered te worden.

De status van Italië daalt van AA- naar A+. Fitch noemde de oplossing die nodig is om de financiële problemen te bestrijden politiek moeilijk bereikbaar. Volgens de kredietbeoordelaar heeft de afwachtende reactie van de Italiaanse regering op de problemen ervoor gezorgd dat het vertrouwen in de markt gedaald is. Ondanks de afwaardering verklaarde Fitch dat de kredietwaardigheid van Italië nog steeds relatief sterk is.

Spanje daalt van categorie AA+ en naar AA-. Hier werden ook de zwakke groei en de grote schulden van regionale overheden genoemd. Portugal wordt strikt in de gaten gehouden voor een mogelijke afwaardering, een beslissing die waarschijnlijk tegen het einde van dit jaar genomen gaat worden.

Dinsdag verlaagde kredietbeoordelaar Moody’s ook al de kredietwaardigheid van de overheidsschulden van Italië.