Espresso met Sarah Palin

De kogel is door de kerk. Sarah Palin zal zich niet kandidaat stellen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2012. De voormalige gouverneur van Alaska heeft mij uitgenodigd bij haar thuis in Wassila.

Sarah Palin in februari van dit jaar. Foto AFP / Robyn Beck

Raad

De kogel is door de kerk. Sarah Palin zal zich niet kandidaat stellen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2012. De voormalige gouverneur van Alaska heeft mij uitgenodigd bij haar thuis in Wassila. Ik vraag haar of het een moeilijk besluit is geweest. ‘Ik heb gebeden,’ zegt Palin, ‘ik heb met mijn man gesproken, ik heb Donald Trump om raad gevraagd.’ En toen? ‘Toen zeiden mijn kinderen dat ze mij niet geschikt vonden als president.’ Alle vijf? Ze knikt en zegt: ‘De jongste is drie en lijdt aan het Downsyndroom.’ Familie moet heel belangrijk zijn. Sarah Palin knikt weer. ‘Maar elanden ook, hoor.’

‘God, familie en het vaderland,’ zegt Palin. ‘Daar heb ik mijn leven aan gewijd. Maar nu is de tijd gekomen om te kiezen.’ Ze loopt naar de keuken en komt fluitend terug met twee kopjes espresso. ‘De Tea Party kan de grond in zakken,’ zegt ze. Maar ze heeft aangegeven om Republikeinse kandidaten te ondersteunen? ‘Ik heb gezegd dat het beter is om andere kandidaten te helpen dan zelf voor het presidentschap te gaan,’ corrigeert Palin mij. Ze neemt een slokje espresso. ‘Mijn kinderen zeggen dat het beter is om helemaal niets te doen.’

    • Ernest van der Kwast