‘Energie wordt viezer en duurder’

Energie wordt in de komende twintig jaar steeds viezer en duurder. Ondanks de opkomst van groene energie, neemt het gebruik van fossiele brandstof alleen maar toe. Dat schrijft Trouw vrijdag op basis van een onderzoek van het Rathenau Instituut naar de energievoorziening in 2030.

Ondanks dat ze lastiger te winnen zijn, verwachten de onderzoekers dat fossiele energie in de komende jaren juist meer wordt verbruikt. Ook in Nederland zullen de gasvoorraden snel slinken. In 2030 wordt naar verwachting driekwart van de fossiele energie worden geïmporteerd. De voorzieningen worden daardoor een stuk onbetrouwbaarder, omdat Nederland dan afhankelijk wordt van andere landen.

Volgens de onderzoekers is duurzame energie niet direct de oplossing. Groene energie groeit wel maar is nu net zo groot als alleen al de groei van fossiele energie. Overheden en milieubewegingen moeten zich niet meer verschuilen achter energiemythen, vinden de onderzoekers. Burgers moeten geconfronteerd worden met de harde feiten.