En hoe gaat het eigenlijk met Liu?

De Chinese Nobelprijswinnaar Liu Xiaobo (55) en zijn vrouw hebben na de uitreiking van de prijs in 2010 nog meer „bitterheid moeten eten” dan zij al deden. Onmiddellijk na de uitreikingsceremonie in Oslo met de inmiddels befaamde lege stoel werden de maandelijkse ontmoetingen van het echtpaar in de gevangenis, waar Liu een straf van elf jaar uitzit, opgeschort tot augustus. Liu zelf mocht onlangs even de gevangenis uit om de begrafenis van zijn vader bij te wonen. Dat zijn tot nu toe de enige twee tekenen dat het echtpaar Liu nog bestaat, want na de Nobelprijsuitreiking is een bijna ondoordringbare muur rondom de Liu’s geplaatst.

Tegelijkertijd werden Chinese dissidenten (schrijvers, advocaten en kunstenaars) nog scherper in de gaten gehouden dan al het geval was. Na het uitbreken van de Arabische opstanden werden tientallen van hen, onder wie Ai Weiwei, maandenlang opgesloten. De boosheid van China strekte zich uit tot Noorwegen. De Noorse zalmexporteurs zagen hun afzetten naar China halveren en de relaties tussen Noorwegen en China bevinden zich nog steeds onder het vriespunt.

Oscar Garschagen