En Helmut dan? Of Sarko?

Valt er op krantenredacties een fles wijn te winnen, dan lopen e-mailboxen snel vol met suggesties. Veel redacteuren van nrc.next en NRC Handelsblad tippen Facebook, Arabische bloggers, Assange en Twitter als winnaar voor de Vredesprijs.

Oud-hoofdredacteur Folkert Jensma zet zijn geld op de Franse president Nicolas Sarkozy wegens het verjagen van de Libische leider Gaddafi. Turkije-correspondent Bram Vermeulen tipt de Egyptische oppositieleider Mohammed El-Baradei, die de prijs ook al eens in 2005 ontving. Duitsland-correspondent Joost van der Vaart denkt aan Helmut Kohl, kanselier van de Duitse eenwording, de euro, het verenigde Europa „en nog net niet dood.”

Kandidaat is ook de bejaarde Indiase hongerstaker Anna Hazare, bekend om haar strijd tegen corruptie. Evenals het Joegoslaviëtribunaal dat met de komst van Hadzic en Mladic alle voortvluchtige oorlogsmisdadigers binnen heeft. Vaker genoemd wordt de Arabische nieuwszender Al Jazeera. En misschien maakt ditmaal ook een ‘concept’ wel kans: R2P, dat sinds 2005 regelt dat regeringen verantwoordelijk zijn hun burgers te beschermen en de wereld zich ermee moet bemoeien als ze die plicht verzaken. R2P maakte ingrijpen in Ivoorkust en Libië mogelijk.

Voor wat het waard is.

Freek schravesande

    • Freek Schravesande