En de winnaar is...

Vandaag wordt om 11.00 uur bekend wie de Nobelprijs voor de Vrede krijgt. Vóór die tijd is er niets leukers dan speculeren, vond ook de voorzitter van het Nobelprijscomité, Thorbjørn Jagland. In een ongebruikelijke vlaag van openheid gaf hij deze week enkele aanwijzingen. „De winnaar is duidelijk als je kijkt naar de wereld van vandaag”, zei hij tegen persbureau AP. En: „De winnaar van dit jaar ligt voor de hand”.

Daarom was Jagland ook zo verbaasd dat „commentatoren en experts” de winnaar nog niet gezien hebben. Intrigerend. Was Jagland het persbureau wat aan het pesten? Zien wij echt de winnaar van de Vredesprijs over het hoofd?

Wat we weten over de potentiële winnaar is niet veel. We weten dat postuum uitreiken niet kan. En dat de eisen elk jaar breder worden. De winnaar „dient de houding die nu aanwezig is onder de wereldbevolking te reflecteren”, zei Jagland vorig jaar. Tamelijk vaag dus.

Wat we ook weten: er zijn dit jaar 241 nominaties; 188 personen en 53 organisaties. Zij zijn vóór 1 februari voorgedragen door parlementariërs, ministers, academici en juristen die zich bezighouden met internationaal recht. Ook leden van het comité mochten genomineerden inbrengen, tot 28 februari.

Namen van kandidaten worden nooit officieel bekend, wel wordt op internet druk gespeculeerd omdat iedereen bekend mag maken wie ze hebben voorgedragen.

Favoriet bij de bookmakers (bij de wedkantoren kun je gokken op wie de Nobelprijs wint) is de Afghaanse mensenrechtenactivist Sima Samar (47). Zij kreeg dit jaar veel internationale aandacht als eerste vrouwelijke minister in de overgangsregering van Hamid Karzai. Maar wie zegt dat de winnaar een persoon wordt? Jagland: „Het wordt niet per se een grote naam, maar een grote missie – iets belangrijks voor de wereld.”

2011. Het was het jaar van de economische crisis. Facebook. WikiLeaks. Arabische Lente. Maken de leiders van de opstanden in de Arabische wereld kans? Jagland: „Wat zijn de grote krachten die de wereld in de juiste richting sturen?”

Lees over Nobelprijswinnaar Tranströmer (Literatuur) op p. 22

Bronnen: