Een knik richting pers en weg is Trichet

Jean-Claude Trichet gaf gisteren zijn laatste persconferentie als president van de Europese Centrale Bank. Hij waarschuwde nog eenmaal voor de risico’s die de Europese economie momenteel loopt.

European Central Bank (ECB) President Jean-Claude Trichet arrives for a news conference in Berlin October 6, 2011. REUTERS/Fabrizio Bensch (GERMANY - Tags: BUSINESS HEADSHOT) REUTERS

Het is zijn laatste persconferentie, maar Jean-Claude Trichet, president van de Europese Centrale Bank, spreekt over zijn eerste. Die kan hij zich nog „als de dag van gisteren” herinneren. „Acht jaar geleden was het idee van een persconferentie meteen na afloop van onze maandelijkse vergadering nog een grote vernieuwing. Nu hoort real time communicatie bij de globalisering”, zegt hij met iets van berusting in zijn stem.

Trichet (68) zat gisteren in Berlijn voor het laatst de maandelijkse rentevergadering van de ECB voor. Het decor van de centrale bank was tijdelijk naar de Duitse hoofdstad verplaatst, ook omdat daar overleg plaatsvond over de crisis in de eurozone. De laatste vergadering en dito persconferentie van Trichet, wiens achtjarige ambtstermijn erop zit, vonden plaats in de Berlijnse vestiging van de Bundesbank, gelegen aan een onopvallende straat in de wijk Charlottenburg.

Trichet wordt voor zijn jarenlange inzet hoffelijk bedankt door Bundesbankpresident Jens Weidmann. „We zullen uw Franse elegantie missen”, zegt hij. Trichet kijkt ernstig de zaal met de vele journalisten in. Hij bedankt „dear Jens” en zegt geroerd te zijn door diens mooie woorden – maar emotie toont hij niet. Trichet is op en top zichzelf: blauwe blazer, donkergrijze pantalon, blauw hemd met witte kraag en gedekte das. Voorzichtig formulerend; stoïcijns, vooral geen opwinding tonend of teweeg brengend.

Eén verkeerd woord in deze dynamische omgeving kan op de financiële markten een catastrofe veroorzaken. Trichet meldt dat het belangrijkste rentetarief in de eurozone „na ampel beraad” ongewijzigd op 1,5 procent blijft. Wat dat betreft geen nieuws dus. Maar dan blijkt de ECB-president op deze gedenkwaardige middag toch nog iets in petto te hebben: de centrale bank stelt 40 miljard euro ter beschikking om banken in Europa te helpen bij hun liquiditeitsproblemen.

Op docerende toon waarschuwt Trichet voor de risico’s die de Europese economie momenteel loopt. Hij heeft het over „aanhoudende spanningen” op de financiële markten en over „grote monetaire onzekerheden”. We hebben, zegt hij, „nooit in kalm water gevaren. Maar de laatste vier jaar hebben we in turbulenties, stormen en onverwachte orkanen gezeten.”

Een journalist die voor een medium in Hongkong werkt, zegt: „we zullen u missen, monsieur Trichet.” Een Duitse verslaggever probeert belerend te zijn en krijgt lik op stuk: „U kunt hier zo aan de slag op onze afdeling communicatie.” Bevrijdend gelach.

Een correspondent van The Wall Street Journal wil weten of Trichet een van zijn beslissingen van de laatste jaren betreurt. Die vraag wordt eloquent ontweken. „We zijn ons bij onze besluitvorming terdege bewust van onze verantwoordelijkheden. En we hebben als ECB-bestuur altijd geprobeerd ons uiterste best te doen.”

Is hij misschien ergens trots op? Zeker, zegt Trichet, „op de stabiele prijsontwikkeling in de eurozone”, gedefinieerd als een inflatie van ongeveer twee procent. En hij is trots op de euro, die bewezen heeft een geloofwaardige munt in de markt te zijn. „De euro is het probleem niet. De moeilijkheden zijn ontstaan door de politiek van sommige regeringen.”

De markten hebben op dat moment allang teleurgesteld gereageerd op het ECB-besluit om de rente ongewijzigd te laten. De Dax, de Duitse aandelenindex, moet de winst van de ochtend weer prijsgeven.

Trichet wordt keer op keer door journalisten aangesproken op zijn rentebeleid. Uiteindelijk opent hij de deur voor een rentedaling op een later tijdstip. Dat veroorzaakt lichte opwinding. In de wereld van de real time communicatie leidt zoiets meteen tot koersherstel.

Na de laatste vraag, die uit drie ingewikkelde deelvragen bestaat, verlaat de ECB-president de zaal. Een bedankje, een knik richting pers en het is gebeurd. Jean-Claude Trichet is exit en kan het roer per 1 november overdragen aan Mario Draghi, nu nog president van de Italiaanse centrale bank.

    • Joost van der Vaart