Duistere spelletjes bij Young Boys

Voetbalclub Young Boys promoveerde bijna elk jaar, maar is vermoedelijk de spil geweest in een crimineel netwerk. Trainer Rinus Israel wist van niets.

‘Dit pand is gesloten op last van de burgemeester van Haarlem’, staat op posters op de ramen van de verlaten kantine van Young Boys. Slechts de kleedkamers zijn open voor de voetballers van de amateurclub die bijna elk seizoen van zijn bestaan is gepromoveerd en inmiddels in de hoofdklasse speelt.

De politie hield in de nacht van woensdag op donderdag dertien verdachten aan in de kantine bij een wekelijkse pokeravond en nog eens vijf op verschillende locaties in de stad. Bij de club werden tientallen kilo’s hennep, duizenden euro’s, auto’s en een motor in beslag genomen. De achttien, onder wie een bestuurslid en twee oud-bestuursleden, worden verdacht van witwassen, hennephandel en illegaal gokken. Onder de verdachten Kris J., drijvende kracht achter de club en bekend van de IRT-affaire.

Oud-Feyenoorder Rinus Israel, vorig seizoen begonnen als trainer van het eerste elftal, schrok toen hij gisteren hoorde van de inval. „Ik ben hier drie dagen in de week voor de training en rijd om half tien ’s avonds naar huis. Wat er daarna gebeurt, heb ik geen idee van. Ik kom alleen voor het voetbal. Mijn aantekeningenboek ligt nog in de kantine. Hoe moet ik nu zonder mijn papieren trainingen geven?”

Young Boys, gelegen in het Haarlemse stadsdeel Schalkwijk, is opgericht in 2004 en begon op het terrein van de verdwenen probleemclub Spaarnestad vanuit de vijfde klasse aan een indrukwekkende opmars in het amateurvoetbal. Na vier opeenvolgende kampioenschappen belandde Young Boys in de eerste klasse, waar het een seizoen extra nodig had voor de promotie naar de zaterdaghoofdklasse A. Met Israel als trainer bereikte de club vorig seizoen de halve finales van de play-offs om een plek in de Topklasse.

Young Boys wist de afgelopen seizoenen enkele voormalige betaald voetballers te strikken en bekende trainers als Israel en Pim van Dord en aanstormende talenten binnen te halen. De aankopen leidden tot argwaan in het amateurvoetbal. Hadden nette sponsors het beste voor met de club of financierden louche bestuurders de club met zwart geld? Ook waren er geruchten van bedreiging van spelers die de club wilden verlaten tegen de zin van een geldschieter.

Burgemeester Bernt Schneiders van Haarlem wist van de verhalen over Young Boys, maar wilde zekerheid hebben voor hij tot actie overging. Hij liet de kantine sluiten in het belang van de openbare orde. „Ik vind het buitengewoon ernstig dat het sociale karakter van zowel de voetbalkantine als de bestuurskamer is misbruikt door het organiseren van illegale pokeravonden.”

Ook Israel kent de zweem van criminaliteit rond de club. Hij werd gevraagd voor het trainerschap door Kris J., belangrijke kracht achter Young Boys en criminele informant van het IRT-politieteam dat in de jaren negentig de Nederlandse drugshandel onderzocht. Dat onderzoek strandde destijds, de politie kon geen goed zicht houden op de activiteiten van de infiltranten.

Rinus Israel: „Het is misschien niet de juiste manier, maar als ik mensen leer kennen die een aardige indruk maken, kijk ik niet daarna naar antecedenten. Ik ken Kris al meer dan twintig jaar en hij is net als ik gek van voetbal. Wat iedereen privé doet, is niet mijn pakkie-an.”

Kris J., in de jaren negentig betrokken bij een soortgelijke opmars van de intussen verdwenen Haarlemse zaalvoetbalclub Hindstore en ooit genoemd in verband met omkoping van profvoetballers en -clubs met drugswinsten in Europa, is een van de achttien arrestanten. Dit bevestigt zijn advocaat Cees Korvinus. Zijn cliënt zit in volledige beperking en mag geen contact hebben met de buitenwereld.

Het onderzoek naar Young Boys, dat volgens een politiewoordvoerder al maanden bezig is, wordt gecoördineerd door het Regionaal Informatie en Coördinatiecentrum in Haarlem. Dat regelt de samenwerking en informatie-uitwisseling tussen justitie, politie, Belastingdienst en de gemeente Haarlem.

Het onderzoek heeft ook gevolgen voor de voetballers van Young Boys. De competitiewedstrijd van het eerste elftal, dat elke twee weken enkele honderden toeschouwers trekt, van morgenmiddag tegen Sparta Nijkerk is afgelast. Ook andere teams van de club zullen niet spelen, zo laat de KNVB weten.

Het bestuur amateurvoetbal van de bond beraadt zich op mogelijke stappen tegen de club. De secretaris van Young Boys onthield zich vanochtend van commentaar.

Israel, voormalig scout van Feyenoord, wil zich ondanks de recente problemen vooral op voetbal blijven richten. „We zullen bij mijn weten gewoon trainen bij Young Boys. Hier heerst heel duidelijk de bedoeling dat wedstrijden worden gewonnen, dat merkte ik al toen ze me vroegen als trainer. De A-junioren spelen landelijk in de eerste divisie, de B’tjes in de derde divisie, toch heel aardig voor zo’n club. Het zou jammer zijn als dat stopt, maar ik ben geen beleidsbepaler”, aldus Israel.