De weg terug na een aanval

Kan door huid heen (Esther Rots, 2009)Ned. 2, 22.55 – 00.35 uur

Twee jaar geleden won Kan door huid heen, de debuutfilm van Esther Rots, drie Gouden Kalveren. Een voor de montage door Rots zelf, een voor hoofdrolspeelster Rifka Lodeizen, en een speciale juryprijs. De toelichting door de jury is het waard geciteerd te worden: „In een tijd van verregaande professionalisering, dichtgetimmerde scenario’s en vaststaande regels doet het de jury deugd dat er ook films kunnen worden gemaakt buiten de gebaande paden. Voor hun durf en bereidheid mee te gaan in het experiment, zowel qua vertelwijze als manier van werken, met een bijzonder resultaat, kent de jury het Gouden Kalf van de speciale juryprijs toe aan het volledige team van Kan door huid heen.”

Terechte waardering voor een zintuiglijke film, gemaakt door een kleine crew van vijf man. Het resultaat van hun inspanningen is een film waarin sterke emoties zich vooral naar binnen keren. Rots brengt de toeschouwer met allerlei filmische middelen – springerige montage, eigengereide muziek, ontregelend geluid, indringend camerawerk – in het hoofd van Marieke (prachtig gespeeld door Lodeizen), een jonge vrouw uit Amsterdam die na te zijn aangerand naar Zeeland gaat en zich daar terugtrekt op een vervallen boerderij. Terwijl ze haar angsten en wanen onder ogen ziet, knapt ze de boerderij op. De verbouwing loopt parallel aan de ‘restauratie’ van haar psychische gesteldheid, die langzaam verbetert.

André Waardenburg

    • André Waardenburg