De bloggende Egyptenaar?

In een paar weken tijd slaagden jongeren in Tunesië en Egypte erin de vastgeroeste machthebbers Ben Ali en Mubarak weg te demonstreren. De zelfverbranding van een werkloze straatverkoper bracht duizenden betogers op de been; bloggers, facebookers en twitteraars ventten de gedachte van revolutie uit en organiseerden steeds massaler protest. De belangrijkste gezichten van deze ongekende opstand werden cyberactivisten Wael Ghonim en Esraa Abdel-Fattah en de 6-Aprilbeweging uit Egypte en de Tunesische blogger Lina Ben Mhenni. Maar verdienen zij de Nobelprijs voor de Vrede?

Ja, er zijn dictators geveld, maar in Tunesië en Egypte is nog een groot deel van de oude machtsstructuren intact en de toekomst is er onzeker. De slechte economie was een belangrijke drijfveer van de revolutie, maar de onrust van de opstanden heeft de economische toestand nog verder verslechterd. Een groot deel van de bevolking wil rust en werk, geen verdere revolutie.

En waar zijn de jongeren van de Arabische Lente? Die zijn verdwenen uit het politieke straatbeeld. Ze proberen een baan te vinden.

Carolien Roelants

    • Carolien Roelants