De beste artikelen over tien jaar oorlog in Afghanistan

Een Amerikaanse militair in Afghaans gebied dat vlakbij de grens met Pakistan ligt. Foto AFP / Tauseef Mustafa

Vandaag exact tien jaar geleden begon met de Amerikaanse invasie de oorlog in Afghanistan. Foreign Policy vroeg tien analisten en ervaringsdeskundigen de staat van de op het oog oneindig voortslepende oorlog te evalueren.

Journalist Jason Burke, auteur van het boek ‘The 9/11 Wars’, zet op de site van Foreign Policy tien lessen die we uit de oorlog kunnen trekken op een rij. Onderzoekster Jenna Jordan buigt zich over de vraag in hoeverre de VS erin geslaagd zijn terreurorganisatie Al-Qaeda te verslaan. Verder mogen twee hoge Amerikaanse militairen uitleggen hoe het staat met de opbouw van het Afghaanse veiligheidsapparaat, dat vanaf 2014 zelfstandig moet kunnen functioneren. En professor Derek Reveron vraagt zich af wat het verloop van de Afghaanse oorlog betekent voor de toekomst van de Amerikaanse buitenlandpolitiek. En dat zijn nog maar vier van de tien artikelen die Foreign Policy selecteerde.