Chili wil strenge straffen tegen studentenprotest

Terwijl Chileense studenten nieuwe demonstraties houden voor betaalbaar onderwijs, beraadt de regering van president Sebastian Piñera zich op strengere regels om het al vijf maanden durende studentenprotest te breken. In het plan kunnen studenten die scholen of publieke ruimtes bezetten een celstraf krijgen van maximaal drie jaar.

De regeringsplannen tekenen de gespannen verhoudingen tussen de studentenleiders en de regering Piñera. De studenten demonstreren sinds april uit onvrede over het dure onderwijs in Chili, waar veel middelbare scholen en universiteiten zijn geprivatiseerd. De studenten eisen gratis onderwijs, maar de overheid zegt dat daar geen geld voor is.

Afgelopen woensdag liepen onderhandelingen tussen de minister van Onderwijs met de studentenleiders op niets uit. De minister wees er op dat er beurzen zijn voor arme studenten. De studentenleiders vinden dat onvoldoende en willen dat de rijken meer belasting gaan betalen om gratis onderwijs mogelijk te maken.

Na het afbreken van de onderhandelingen besloten de studentenleiders zich niet langer te houden aan afspraken met de autoriteiten over de plekken waar ze mogen demonstreren. Dansende studenten bezetten gisteren de Alameda, een van de belangrijkste boulevards van de hoofdstad Santiago, en probeerden het presidentiële paleis te bereiken.

De oproerpolitie zette traangas en waterkanonnen in. Studenten gooiden stenen naar de politie, minstens 25 agenten raakten gewond. Meer dan 130 demonstranten werden gearresteerd. Aan de kant van de studenten vielen vijf gewonden.

De Chileense minister van Binnenlandse Zaken zei dat „de overgrote meerderheid van de Chilenen” strengere straffen wil voor de demonstrerende studenten, maar peilingen spreken dit tegen. Bijna 90 procent van de Chilenen staat achter de roep om hervormingen van de studenten, aldus de peilingen, terwijl de Chileense president Sebastian Piñera nog maar wordt gesteund door 22 procent van de bevolking.