Buien en wind: seizoen van glad spoor van start

De nazomer was krachtig maar vooral kort: de komende dagen is het volop herfst. Vandaag met hagel, onweer aan de kust, fikse windstoten en buien.

Het seizoen van het gladde spoor is dus begonnen. Reden voor spoorbeheerder ProRail om aanstaande maandag, een week eerder dan gepland, te starten met het aanbrengen van een gel om het spoor stroever te maken. „Uit voorzorg beginnen we eerder”, zegt woordvoerder Michiel Haighton. „We willen niet tot het laatste moment wachten.” Naar schatting 90 procent van de blaadjes hangt nog aan de bomen, zo meldt ProRail.

De stroeve gel, een mix van zand en metaaldeeltjes, wordt aangebracht op trajecten waar gladheid vaak optreedt, zoals het bosrijke spoor tussen Utrecht en Arnhem. De gladheid ontstaat doordat treinen blaadjes platrijden. Gemixt met regenvocht leidt dat tot een spekglad spoor. Machinisten minderen dan snelheid om slippen te voorkomen. Slippende wielen slijten ongelijkmatig af – de zogeheten vierkante wielen.

Blikseminslag op het spoor vrijdagmorgen tussen Hoorn en Zaandam leidde tot vertraging van een half uur. Bij Elst gleed donderdag een trein door een rood sein; het is onzeker of het weer de oorzaak was.

Vanwege de regenval heeft hoogheemraadschap Delfland de grachten van Delft sinds gisteren afgesloten van de rivier de Schie. Delfland rekent op 10 tot 40 millimeter neerslag in één etmaal: van gisteravond tot vanavond 22:00 uur. Metalen kleppen die normaal plat op de bodem liggen, zijn nu recht overeind geplaatst, als een schutting tussen twee tuinen. Zo blijft het waterpeil binnen de perken, meldt een woordvoerster van het hoogheemraadschap. „Donderdagnacht viel al 10 millimeter. Ook vrijdagmiddag verwachten we forse buien.”