Britse hulp voor Livni

De Britse regering heeft gisteren voorkomen dat de Israëlische oppositieleider Tzipi Livni in het Verenigd Koninkrijk zou worden gearresteerd.

Livni, voormalig minister van Buitenlandse Zaken, bezoekt momenteel het Verenigd Koninkrijk op uitnodiging van de Britse regering. Een anonieme Palestijnse klager had verzocht om aanhouding van Livni wegens vermeende oorlogsmisdaden van de Israëlische regering in de Gazastrook in 2008.

Tot vorige maand hadden Britse rechters ruime bevoegdheden tot de arrestatie van niet-Britten in verband met oorlogsmisdaden. Met een beroep op het beginsel van ‘universele rechtsmacht’ kon een rechter opdracht geven een verdachte aan te houden zodra hij of zij voet op Britse bodem zette.

Vorige maand werd de wet gewijzigd, waardoor de regering gisteren kon interveniëren. De autoriteiten deden bij de rechter een beroep op de immuniteit van Livni.

Enkele Israëlische politici, onder wie Livni, meden het Verenigd Koninkrijk toen de oude wet nog van kracht was. (Reuters)