Binnen enkele weken opvolger Tjeenk Willink

Het kabinet besluit „binnen enkele weken” wie de opvolger wordt van Herman Tjeenk Willink als vicepresident van de Raad van State. Dat blijkt uit de beantwoording van schriftelijke vragen van D66-Kamerlid Gerard Schouw over de opvolgingsprocedure. De vragen waren gesteld aan minister Donner (Binnenlandse Zaken, CDA), die de belangrijkste kandidaat is voor de functie. Donner heeft de vragen zelf beantwoord.

De minister schrijft ook dat binnen enkele weken de advertentie in de Staatscourant zal verschijnen waarin de vacature bekend wordt gemaakt. De advertentie verschijnt onder regie van Binnenlandse Zaken. Volgens een bron in de coalitie betekent dit dat het kabinet op dat moment weet wie Tjeenk Willink gaat opvolgen.

Schouw spreekt over „magere antwoorden” van Donner. „Er komt een digitaal oproepje in de Staatscourant”, concludeert hij. „Dat is heel wat anders dan de volwassen, open procedure die premier Rutte beloofde. We gaan hem aan die belofte houden.”

D66 en de fracties van andere partijen zullen de zaak aan de orde stellen bij de begrotingsbehandeling van Algemene Zaken volgende week, en die van de Hoge Colleges van Staat, later dit jaar.

Ondertussen lijkt binnen de advocatuur de kritiek aan te zwellen op de kandidatuur van Donner. Roland Mans, bestuursrechtadvocaat te Leiden en oud-stafjurist bij de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, zegt in de nieuwsbrief van de Orde van Advocaten over Donner: „Ik hoor kritiek onder advocaten. Veel advocaten denken dat iemand met zo’n krachtig politiek en bestuurlijk profiel minder geschikt is als vicepresident van een organisatie die recht spreekt over besluiten van de overheid. Regelmatig heeft hij politieke en bestuurlijke belangen ten onrechte laten prevaleren boven juridische. [...] De meeste advocaten zien liever de kandidaat Hirsch Ballin.”

Donner is niet geschikt voor de Raad van State: opinie, pagina 16