‘België wil Dexia dit weekend nationaliseren’

De Belgische overheid wil nog voor het eind van het weekend de Belgische tak van de in problemen verkerende bank Dexia opkopen. Dit heeft de Belgische premier Yves Leterme gezegd in een overleg met vakbondsafgevaardigden, zo meldt de Belgische krant De Tijd.

De Belgische krant De Standaard schrijft dat bij nationalisatie van de bank de overheid waarschijnlijk meerdere jaren eigenaar blijft.

Dit weekend staat overleg gepland om tot een oplossing van de problemen van de Frans-Belgische bank te komen. Dexia verkeert in moeilijkheden door onder meer de economische crisis in Griekenland. De bank heeft voor een bedrag van bijna 21 miljard euro uitstaan aan staatsobligaties van Griekenland en andere probleemlanden.

Gisteren werd de handel in aandelen van de bank stilgelegd, nadat de koers van Dexia onderuit ging. Klanten hadden eerder deze week al 300 miljoen euro weggetrokken bij de bank. Belgische politici lieten weten dat de Belgische overheid voor tientallen miljarden euro’s garant staat voor de spaargelden van de klanten, in een poging de onrust te bezweren.