Bank of England geeft flinke kapitaalinjectie

„De financiële crisis die de wereld treft is de ernstigste sinds de jaren dertig. De enige manier om de Britse economie te stimuleren is met een geldinjectie.” Dat zei de president van de Britse centrale bank, Mervyn King, gisteren toen hij bekendmaakte dat de Bank of England 75 miljard pond (88 miljard euro) zal ‘bijdrukken’.

Het is de eerste injectie sinds 2008, toen voor 200 miljard pond aan staatsobligaties van commerciële banken werd opgekocht. De maatregel is bedoeld om banken gemakkelijker geld te laten lenen aan het midden- en kleinbedrijf en nieuwe hypotheken en leningen te verstrekken aan particulieren. Dat moet economische groei stimuleren. Begin deze week werd bekend dat de Britse economie het vorige kwartaal slechts met 0,1 procent is gegroeid. De inflatie is met 4,5 procent bovendien hoog, en zal naar verwachting stijgen.

Analisten hadden de maatregel pas volgende maand verwacht wanneer de nieuwe inflatiecijfers bekend worden. Bij een vorige stemming van de monetaire commissie van de Bank of England zou slechts één commissielid hebben ingestemd met het bijdrukken van geld, het zogenoemde quantative easing (QE).

Maar bankpresident King zei gisteren: „Het is duidelijk dat de invloed van de rest van de wereld op het Verenigd Koninkrijk ons economisch herstel bedreigt. We nemen preventieve maatregelen om te voorkomen dat de stagnering van de economie ernstiger wordt”.

Moody’s verlaagde vanochtend de kredietwaardigheid van twaalf Britse banken. Niet omdat deze in gevaar zouden zijn, maar omdat de kredietbeoordelaar verwacht dat de Britse overheid in de toekomst minder snel geneigd zal zijn banken financieel te steunen. Het is een „herwaardering van het ondersteunende klimaat”, aldus Moody’s.

In een reactie tegenover de BBC zei minister van Financiën George Osborne dat de Britse banken voldoende kapitaal bezitten en er geen problemen zijn.

Hij ziet de verlaging als een reactie op regeringsbeleid. „Men vraagt me: hoe kunt u voorkomen dat het Verenigd Koninkrijk en de Britse belastingbetaler de banken in de toekomst moeten redden? De regering neemt daar maatregelen voor. Daarom zeggen kredietbeoordelaars: die banken moeten zelf dus laten zien dat ze zichzelf kunnen bedruipen.”