Romney: 21ste eeuw moet Amerikaanse eeuw zijn

Mitt Romney tijdens de toespraak. Foto AP

De Republikeinse presidentkandidaat Mitt Romney heeft vandaag in een toespraak verzekerd dat de VS weer wereldwijd militair superieur worden, als hij gekozen wordt als president. Het land moet zo tegenwicht bieden aan China en andere opkomende landen, aldus Romney.

Het was de eerste toespraak over buitenlands beleid van Romney, volgens sommigen de favoriet bij de Republikeinen. Volgens persbureau AP moet de toespraak van Romney gezien worden als een poging om de Republikeinen te laten zien dat hij een agressieve buitenlandse politiek voorstaat. Romney distantieert zich van het huidige beleid van president Obama.

“This is very simple: If you do not want America to be the strongest nation on Earth, I am not your president. You have that president today.”

Romney spreekt van een eeuw waarin de VS weer dominant kunnen en moeten zijn:

“This century must be an American Century. In an American Century, America has the strongest economy and the strongest military in the world. In an American Century, America leads the free world and the free world leads the entire world.”

Romney wees China en Rusland aan als landen met groeiende ambities die goed in de gaten moeten worden gehouden door Amerikaanse politici, samen met landen als Iran, Pakistan, Noord-Korea en Venezuela. Romney wil een assertieve houding ten opzichte van China, die bijvoorbeeld inhoudt dat de VS een sterke militaire aanwezigheid behouden in de Stille Oceaan.

Ook zei Romney dat hij Obama’s beslissing om de troepen uit Afghanistan terug te trekken indien nodig zou herzien.

Het Witte Huis reageerde op de verwijten aan het adres van Obama. Volgens een woordvoerder is het land veiliger en sterker geworden. Democraten wezen op het doden van Osama bin Laden in mei, onder het bewind van Obama.

Lees de volledige toespraak op de site van The Wall Street Journal