Zwemmen in de oceaan zonder haaien

Pim Vuik: Tidal pools. T/m 1 nov. bij Vip’s Art Galleries, Van Vollenhovenstraat 15, Rotterdam. Di t/m za 12-18u. Inl. vipsart.nl ****

Getijdenbaden zijn zwembaden langs de oceaankust, gemaakt door natuur en mensenhanden samen. Ze worden door de oceaan van water voorzien, maar zijn ervan gescheiden door bijvoorbeeld een muur of een rotspartij. Sommige getijdenbaden zijn alleen bij laag tij zichtbaar. In andere baden kan bij eb én vloed gezwommen worden, afgeschermd van haaien en sterke stroming.

Fotograaf Pim Vuik (1962) reisde de afgelopen jaren door Engeland, Schotland, Australië, Spanje en Zuid-Afrika om in totaal 140 getijdenbaden vast te leggen. 28 van die foto’s staan nu in het fotoboek Tidal pools. Van dezelfde selectie zijn deze maand grote afdrukken te zien bij Vip’s, een fotogalerie in een voormalig pakhuizencomplex in Rotterdam.

Veel getijdenbaden in Vuiks verzameling dateren al uit de negentiende eeuw. In Australië zijn ze nog steeds volop in gebruik, maar een aantal Britse baden ligt er verwaarloosd bij. Gek dat ze niet in stand worden gehouden, want ze lijken betrekkelijk goedkoop in het onderhoud. De natuur doet het halve werk.

Op sommige foto’s zie je dat gebeuren. De golven slaan met meer of minder geweld over de rand van het bad. Zo komt er steeds vers zout water binnen en blijft het bad in beweging – minder wild dan de oceaan, maar nog altijd met golfslag en webben van schuim. Zelfs de veilige kant van de zwembadrand heeft iets spannends.

Vuik, die veel voor reclames fotografeert, heeft de Tidal pools-serie puur documentair aangepakt. Er zijn geen mensen weggefotoshopt of verschillende foto’s aaneengesmeed.

Maar hij heeft de contrasten wel aangedikt, met een filter voor de lens of later digitaal. De donkere partijen zijn diep zwart geworden. Het water (vooral dat buiten de baden) is onheilspellend donker en de luchten zijn dat vaak ook.

Zulke filmische foto’s zijn ongeschikt voor de reisfolder, en toch hebben ze iets aantrekkelijks. Je zou zelf wel naar die baden toe willen. Er misschien zelfs in willen zwemmen.

Hopelijk maakt Vuik de volledige serie nog eens openbaar, bijvoorbeeld op zijn website, want de kleine keuze maakt nieuwsgierig naar meer.

    • Gijsbert van der Wal