Ze mocht niet te Brits praten: 'Not too posh, Thekla!'

Thekla Reuten is vanavond te zien in de BBC-serie Hidden, als advocate achtervolgd door het verleden: „We moeten het lijk in de kist zien liggen voor we verder kunnen.”

Undisclosed

„In de tv-serie Hidden spelen Philip Glenister en ik twee zeer verschillende advocaten,” zegt actrice Thekla Reuten. „Gina is het nette meisje, beschermd opgevoed, Harry is de straatvechter met een criminele achtergrond. Wat ons bindt, is dat we ons niet kunnen losmaken van het onvoltooide verleden. Gina heeft alles: ze ziet er goed uit, heeft een prachtig kantoor. Maar ze leeft niet echt. Omdat ze niet over de moord op haar ouders heen komt.”

Thekla Reuten (1975) speelt de hoofdrol in de vierdelige Britse samenzweringsthriller Hidden, vanaf vanavond te zien op BBC 1. De Bussumse actrice werd bekend met het oorlogsdrama De tweeling (2002). In de Amerikaanse tv-serie Sleeper Cell (2006-2007) speelde ze een moslimterrorist. In The American (2010) speelde ze een huurmoordenaar die George Clooney moet omleggen.

Afgezien van haar getoonde acteerkwaliteiten kreeg Reuten naar eigen zeggen de rol omdat ze als buitenlandse actrice iets extra’s meebrengt: „Gina moet Brits lijken en toch niet zijn. In haar gedrag moet je haar afwijkende, Europese verleden terugzien. Een accent vinden ze intrigerend. Kijk maar naar Garbo, Dietrich, Bergman; wat je van ver haalt, is lekker. Regisseur Niall MacCormick benadrukte dat ik vooral niet te Brits moest praten. Tijdens de opnames riep hij steeds: „Not too posh, Thekla.”

Reuten speelt naast Philip Glenister, bekend van Life on Mars, Ashes to Ashes en 26 andere Britse series; voor de BBC-kijkers een instituut. „Wat ik van hem leerde, was het belang om een tekst over te brengen. In ieder zinnetje zit dat hele leven van hem. Oké, hij heeft zijn doorleefde kop mee, en dat zuchtende en puffende lijf. Maar het is ook techniek, timing om iedere zin zo’n lading geven.”

Twee dingen trokken haar aan in Hidden: „Harry en Gina per se willen weten wat er vroeger gebeurd is. We moeten het lijk in de kist zien liggen voor we verder kunnen.”

Het tweede is de politieke lading: „Harry en Gina komen in een politiek web terecht, veel groter dan ze kunnen bevroeden. Rellen in Londen – toen we klaar waren met filmen gebeurde dat echt –, moeizame kabinetsformatie. Noem me naïef, maar ik ben opgegroeid met: wat in de krant staat is waar. Sinds Bush en Irak ben ik dat kwijt. Geld, macht, angst: mensen hebben weinig nodig om de waarheid te verzwijgen.”

Volgens Reuten denkt de BBC aan een vervolg: „Ze willen toch nog iets doen met het onwaarschijnlijke duo Harry en Gina.”

HiddenVanaf vanavond, BBC 1, 22-23 uur.

    • Wilfred Takken