Yuri van Gelder kan toch naar Olympische Spelen

Yuri van Gelder in actie in Moskou in 2009. Foto Reuters / Grigory Dukor

Turner Yuri van Gelder en hordeloper Gregory Sedoc kunnen volgend jaar meedoen aan de Olympische Spelen in Londen. Zij kunnen profiteren van een uitspraak van het sporttribunaal CAS over dopingzondaars.

Het sporttribunaal gaf de Amerikaanse atleet LaShawn Merritt gelijk in een arbitragezaak. Merritt vocht met succes de IOC-regel aan die bepaalt dat sporters die minimaal zes maanden geschorst zijn geweest, niet mogen meedoen aan de eerstvolgende Olympische Spelen.

http://twitter.com/#!/yvangelder/status/121879180404211712[/twitter]

Door de uitspraak van het CAS kunnen Van Gelder en Sedoc mogelijk toch naar de Olympische Spelen. In 2009 werd Van Gelder wegens het gebruik van cocaïne geschorst. Sedoc werd een jaar geschorst omdat hij drie dopingcontroles had gemist.

Na vandaag is de kans van Sedoc op uitzending naar ‘Londen’ groot. De atleet voldeed begin dit jaar drie keer aan de limiet. Hij moet in de maand die hem volgend jaar rest één keer vormbehoud tonen door minimaal 13,60 seconden te lopen. Van Gelder kan zich komend weekend bij de WK in Tokio voor de Spelen kwalificeren. De ringenspecialist moet bij de eerste drie eindigen.

NRC-sportredacteur Henk Stouwdam schrijft vanmiddag in NRC Handelsblad dat het verbod op de IOC-regel als “een flinke tik op de vingers” van het IOC geïnterpreteerd worden.

Nu sporters met een uitgezeten dopingstraf van minimaal zes maanden weer toegelaten moeten worden tot de Olympische Spelen is niet de exclusiviteit van het evenement aangetast, maar het IOC te verstaan gegeven dat er grenzen aan de regelgeving zijn. Het IOC staat niet boven de wet.

    • David Haakman