Winnaar van Nobelprijs voor Vrede 'ligt voor de hand'

In een ongebruikelijke vlaag van openheid speculeert het Nobelprijscomité over de winnaar van de Vredesprijs. „Het is duidelijk als je kijkt naar de wereld van vandaag.”

Wie krijgt dit jaar de Nobelprijs voor de Vrede? Het is ongebruikelijk dat leden van het Nobelprijscomité speculeren over de winnaar van de meest prestigieuze prijs. Maar voorzitter Thorbjørn Jagland kon het dit jaar toch niet laten een tipje van de sluier te lichten.

De winnaar van de Nobelprijs van de Vrede van dit jaar „ligt voor de hand”, zei hij tegen persbureau AP. Het verbaast hem dat „commentatoren en experts” het nog niet gezien hebben. Jagland gaf de naam van de winnaar, die morgen bekend wordt gemaakt, uiteraard niet prijs. Maar hij gaf wel een paar aanwijzingen in welke richting het comité denkt.

Er is een recordaantal van 241 nominaties voor de Nobelprijs voor de Vrede; 188 personen en 53 organisaties. De deadline voor de nominaties was 1 februari en de leden van het comité konden tot 28 februari hun eigen suggesties doen. Jagland zei dat het „niet per se” te laat was om leiders van de opstanden in de Arabische wereld te nomineren. „We zagen destijds veel van de spelers [van de Arabische Lente], maar dat betekent niet dat de prijs die richting op gaat, omdat er veel andere positieve ontwikkelingen zijn in de wereld.” De Arabische Lente lijkt dus geen hoge ogen te gooien. Maar als Jagland op de man af wordt gevraagd of de opstanden in de Arabische wereld een bron voor de winnaar zijn, zegt hij: „Dat is er een, maar er zijn ook anderen.”

„De meest positieve ontwikkeling zal de prijs krijgen. Dus ik ben een beetje verbaasd dat die nog niet gezien is door veel commentatoren en experts, want voor mij ligt het voor de hand.”

Is het dan een grote naam?

„Niet per se een grote naam, maar een grote missie – iets belangrijks voor de wereld.”

Tja, daar is de prijs immers voor bedoeld. Zo weten we nog niets.

Voor Jagland ligt de winnaar voor de hand. „Ik denk dat het duidelijk is als je kijkt naar de wereld van vandaag en ziet wat er gebeurt. Wat zijn de grote krachten die de wereld in de juiste richting sturen?” (AP)

De winnaar van de Nobelprijs voor de Literatuur werd pas later vanmiddag bekendgemaakt. Meer op nrc.nl en morgen in de krant.