Weten is boeken eten

De Kinderboekenweek is begonnen! ‘Superhelden’ is het thema, dus koos de Kinderpagina de leukste superheldenboeken voor je uit.

Wat is een superheld? Een man met superkrachten? Met een masker en een cape? Een man die kan vliegen? De spits van Ajax? Nou, die laatste in elk geval niet, vindt schrijver Gideon Samson. „Een superheld is iemand die strijdt tegen het kwaad”, schrijft hij in Hoe word ik een superheld? Een superheld kun je zelf worden, met de handige (maar vooral grappige) tips uit dit boekje. Een voorbeeldje: een superheld moet veel weten, dus: ‘Weten is boeken eten.’

Als je nou geen superkrachten hebt, kun je altijd nog een gewone held worden. Daarvoor vind je genoeg voorbeelden in het boek Hoe word ik een held? (bijna dezelfde titel dus) van journalist Sander Koenen. Hij ging met kinderen op pad die hun held mochten interviewen. Bijvoorbeeld musicalster Chantal Janzen. Haar tip: ‘Niet denken: ik kom uit een klein dorp, ik zie er niet uit en ik heb een raar accent.’ Want een accent had zij zelf ook, vroeger.

Over echte helden die strijden tegen het kwaad lees je in Van Parcifal tot Beowulf van Simone Kramer. Zij verzamelde de mooiste heldenverhalen uit de Middeleeuwen en maakte er spannende verhalen van, in de taal van nu. Dé Kinderboekenweektip voor wie houdt van ridders, kastelen, jonkvrouwen en draken.

Meer draken vind je in de gedichtenverzameling Vijf helden verslagen. Die titel is een zin uit een gedicht van Annie M.G. Schmidt, die ook te vinden is in deze bundel met 146 gedichten van 78 dichters en tekeningen van 25 tekenaars. Het stikt hier van de helden, in allerlei soorten en maten: een schaatser, een vader, een IJslands paard, iemand die van de hoge duikplank springt. Het zijn zóveel gedichten dat je er ook na de Kinderboekenweek nog lang van kunt genieten.

Misschien lees je liever een spannend verhaal over een verzonnen held: dan is Superhelp! van Benny Lindelauf misschien wel het leukste boek van de Kinderboekenweek. Het gaat over de jonge superheld Immo. Zijn ouders redden mensenlevens als Magneetman en Vriesvrouw, maar zelf weet hij nog niet wat zijn speciale superkracht is.

In een wervelend en grappig verhaal komt hij daar uiteindelijk achter.

Als je een boek koopt, krijg je er tijdens de Kinderboekenweek ook nog het dunne boekje Bert en Bart redden de wereld bij, van Tjibbe Veldkamp en Kees de Boer, een vrolijk jongensboek over twee jongetjes die met hun ‘anti-Zurgh-vernietigingswapens’ de wereld proberen te redden. Dat is best knap, want die wapens zijn eigenlijk een stofzuigerbuis en een gootsteenplopper…

Thomas de Veen

Tot het eind van de Kinderboekenweek kun je nog stemmen op je favoriete held uit een boek. Is dat Pluk van de Petteflet, Rosa uit Hoe overleef ik, Kikker, Nijntje of de GVR? Stem op kiesjouwboekenheld.nl

    • Thomas de Veen