Wees bang!

Er komt geen nieuwe recessie in Spanje. Zegt de Spaanse minister van Financiën. Het redden van Dexia gaat de Belgische belastingbetaler niets kosten. Zegt de Belgische premier. De Grieken gaan alles terugbetalen. Zeggen de Grieken, en hun geldschieters. De positie van Job Cohen staat niet ter discussie. Zegt Job Cohen.

Met zulke uitspraken is het een beetje als met overheidstoezicht in uniform. Dat moet ons een gevoel van bescherming geven, maar vanaf een bepaalde omvang bewerkstelligt het juist het tegendeel. Als er twintig agenten in je straat staan, dan begin je hem toch wel te knijpen.

Vooral in de economie luistert de dosering nauw. Zodra een gezagsdrager maar in een bijzin fluisterend suggereert dat het heel misschien ook wel eens ietsjes minder welvarend met Griekenland zou kunnen aflopen, ligt hij feitelijk al met z’n strot in het hakblok. Er zit dus niks anders op dan mooi weer spelen. Net als in oorlogen is de waarheid ook het eerste slachtoffer van een financiële crisis. Maar al te vaak mooi weer aankondigen, als een bezwering, wekt argwaan.

Terechte argwaan. Drie maanden geleden doorstond Dexia de grote stresstest nog glansrijk. Dat belooft wat, voor de toestand van al die andere met vlag en wimpel gekeurmerkte banken.

The Economist had vorige week een groot zwart gat op de cover, met daarin de tekst: Be afraid. Pessimisme is troostrijker dan geveinsd optimisme. We zijn zo gewend dat menselijk tekort, verval, ziekte en dood angstvallig uit beeld worden gehouden dat de openlijke erkenning ervan enorm oplucht.

Zagen regeerders dat ook maar in. Wees bang! Zeiden ze dat maar. Schijt in je broek! Er komt een nieuwe recessie. Dexia valt en kost ons geld. De Grieken betalen niks terug. Job Cohen wordt burgemeester van Nijmegen.

Dan konden we weer in ze geloven en meteen ook ophouden met zaniken over pseudoprobleempjes als de debattoon of de pensioenleeftijd.

Een voormalige weervrouw vertelde eens dat ze de lange-termijnverwachting soms expres wat somberder aanzette. De zon voelt extra fijn als er regen is voorspeld. Ook dat is de kracht van pessimisme.

Christiaan Weijts

    • Christiaan Weijts