Weekers moet ook aan familiebedrijven denken

Staatssecretaris Weekers vliegt uit de bocht als het gaat om zijn stelling over de beperking van renteaftrek (maximaal 1 miljoen) ten laste van de winst van overgenomen ondernemingen. De achtergrond van zijn voorstel wordt gevormd door bekende overnames door buitenlandse partijen. Daarbij wordt Nederlandse fiscale winst met tientallen miljoenen euro’s uitgehold. Weekers: „Natuurlijk zeggen belastingadviseurs dat (...) we de toegevoegde waarde van overnames gaan missen. Maar wat moet ik me bij toegevoegde waarde voorstellen. Ik hou van eerlijkheid. Niet van die trucs waardoor de winst verdwijnt.”

Dit is een veel te simpele voorstelling van zaken. Namelijk eentje die alleen van toepassing is op overnames door buitenlandse partijen. Waar ik mij druk om maak zijn grotere overnames in het Nederlandse middensegment. Overnames die veelal gebeuren door Nederlandse bedrijven. Financiering vindt plaats met eigen vermogen, bancaire faciliteiten en achtergestelde leningen van de Nederlandse verkopers. Die moeten hierin vaak wel mee omdat banken veel voorzichtiger zijn geworden. De betaalde rente wordt in Nederland belast. Maar straks is die deels niet meer aftrekbaar. Dat bemoeilijkt overnames die op zich al lastig genoeg zijn. Betaalde rente is dan dus (deels) niet aftrekbaar; bij de ontvanger geheel belast.

Weekers: „Die winst komt in buitenlandse zakken terecht.” Dat klopt niet. Het voorstel bezorgt grotere Nederlandse familiebedrijven fiscale narigheid. Ook die ondernemingen verdienen aandacht.

mr. Rob Perik

Belastingadviseur bij Baker Tilly Berk in Den Haag

    • Belastingadviseur bij Baker Tilly Berk in den Haag
    • Mr. Rob Perik