VN: dodental Syrië gestegen tot 2.900

Schermafbeelding van Ugarit News waarin de Syrische stad Rastan te zien is. Foto: AP / Ugarit News

De opstand tegen het regime van de Syrische president Bashar al-Assad heeft sinds maart de levens geëist van minstens 2.900 mensen.

Dat maakte het kantoor van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, Navi Pillay, vanmiddag bekend, meldt persbureau Reuters. Het aantal is gebaseerd op een “gedetailleerde lijst” van slachtoffers die de Verenigde Naties sinds het begin van de protesten bijhoudt. Mogelijk bevinden zich onder de doden ook leden van de veiligheidsdiensten, laat de woordvoerder weten.

Op de onderstaande beelden van afgelopen weekend zijn geweerschoten te horen in de stad Homs

Dinsdagavond spraken Rusland en China nog een veto uit op een resolutie waarin Syrië wordt veroordeeld voor het hard neerslaan van de protesten in het land.

De tekst van de ontwerpresolutie was al afgezwakt door de initiatiefnemers - Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland en Portugal - door een directe dreiging met sancties tegen Damascus te schrappen. Volgens Moskou en Peking was in het ontwerp echter geen enkele bepaling opgenomen tegen militaire interventie in Syrië.

Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld