Vier scholen in Amsterdam krijgen een eigen schrijver

„Een, twee, drie: Abracadabra!” gillen alle kinderen. Er gebeurt niets. „Een, twee, drie: sesam open U!” Er gebeurt weer niets en er valt een stilte in de zaal. Dan misschien de volgende toverspreuk: „een, twee, drie: De Schoolschrijver!” Ja, nu gebeurt er eindelijk iets. Op een groot podium, in de aula van een school in Amsterdam-Slotermeer, gaat een levensgrote wereldbol open. Eruit stapt kinderboekenschrijfster Lydia Rood.

Wat komt Rood doen? En waarom stapt ze uit zo’n gekke bol? Die bol is een fantasieland, en Rood wil daar met de kinderen naar toe. Hoe je in dat fantasieland komt? Door te lezen! Daarom gaat Rood met de kinderen praten: „Ik ga met jullie praten over boeken. We gaan erover praten wat er gebeurt als je leest.”

Rood doet dat niet één keer. Ze doet het vijf maanden lang. Tussen oktober en januari komt Rood iedere week één uur met de groepen 5 en 6 over kinderboeken praten. Dat doet ze namens stichting De Schoolschrijver. Die stichting wil ervoor gaan zorgen dat kinderen meer verhalen gaan vertellen. Ook kinderboekenschrijvers Anneke Scholtens en Gideon Samson gaan dit de komende maanden namens de stichting doen. Ze doen dat op vier scholen in Amsterdam-Slotermeer.

Annemiek Neefjes bedacht de schoolschrijver. „Pas als kinderen een schrijver écht leren kennen, gaan ze hun verhalen vertellen”, zegt ze. „Ze voelen zich vertrouwd en zijn niet meer bang om iets verkeerd te zeggen.”

Lydia Rood begint meteen met haar eerste les. In het lokaal van groep 5 leest ze een verhaaltje voor over Roosmarijn. Die wil naar oma, per post. Mama pakt Roosmarijn in heel veel papier in en geeft haar aan de postbode mee. Als oma het pakje openscheurt, roept ze vol blijdschap ‘Roosmarijn’! „Denken jullie dat Roosmarijn écht per post naar oma is gestuurd?” vraagt Rood aan de kinderen. „Nee hè. Maar het zou kunnen, want in je fantasie kan alles.”

Roderick Nieuwenhuis

Inl. deschoolschrijver.nl