Verhalen over het gewone leven ontstijgen niet het alledaagse

Eigen zaken, door Wimie Wilhelm. Gezien: 4/10 in de Toneelschuur, Haarlem. Tournee t/m 23/12. Inl. bunkertheaterzaken.nl *

„Ik ben actrice en ik ben een beetje een laatbloeier”, zegt Wimie Wilhelm ter introductie van haar eerste cabaretsolo, na langjarig werk als actrice en regisseur bij gezelschappen als het Noord Nederlands Toneel en Orkater. Nu speelt ze een vrouw van wie we moeten aannemen dat zij het zelf is.

Wimie Wilhelm steekt alledaagse praatjes af, die ze met veel gestiek probeert amusant te maken, en ze zingt – te kortademig en te volumeloos om er veel van te verstaan. Verder vertelt ze honderduit over zaken als een meniscusoperatie, een sterfgeval, een begrafenis, een onregelmatig liefdesleven en een vakantie in India. Voor wie het overkomt zijn dat ongetwijfeld ingrijpende gebeurtenissen, maar wat moeten wij ermee?

Eigen zaken is een programma zonder ritme, zonder timing en zonder pointe. Ze gaan nergens naar toe, die verhalen, en ze hebben uiteindelijk niets te vertellen.

    • Henk van Gelder