Verbod op zware wiet nabij, verzet van coffeeshops

Het Landelijk Overleg Coffeeshopbonden overweegt naar de rechter te stappen als minister Schippers (Volksgezondheid, VVD) sterke wiet verbiedt. De minister wil een verbod op alle nederwiet die meer dan 15 procent van de psychoactieve stof THC bevat. Het zou gaan om bijna driekwart van alle nederwiet. Morgen spreekt de ministerraad over Schipper’ voorstel.

Bestuurslid Marc Josemans van de Coffeeshopbonden stelt dat de regering onmogelijk regels kan stellen zonder de kweek van wiet en ‘de achterdeur’ (toelevering aan coffeeshops) te reguleren. Goede THC-controles zouden voor shops lastig zijn, omdat daar „een compleet laboratorium voor nodig is”.

Te hoge concentraties THC in softdrugs zijn gevaarlijk, concludeerde de commissie-Garretsen afgelopen juni. Ze noemt de risico’s op verslaving en psychoses „onaanvaardbaar hoog.”

Coffeeshops zijn het daar niet mee eens. Volgens Josemans moet ook worden gekeken naar het percentage cannabidiol (CBD) in wiet. Dat zou de ongewenste effecten van THC tegengaan. Ook het Trimbos Instituut voor verslavingszorg stelt dat juist het CBD-gehalte „sommige ongewenste effecten” van THC kan tegengaan, zoals acute psychotische symptomen, angst en verslechtering van het geheugen.

Mocht het plan van Schippers door de ministerraad komen, dan wordt een groot deel van de nederwiet verboden. Uit recent Trimbos-onderzoek naar het THC-gehalte in Nederlandse softdrugs blijkt dat 74 procent van alle nederwiet meer dan 15 procent THC bevat. Volgens het Trimbos Instituut bevat nederwiet veel THC in verhouding tot CBD. In 2010 was het gemiddelde THC-gehalte in nederwiet 17,8 procent. Het aandeel CBD was 0,2 procent.

De coffeeshops zijn bang dat het verbod op sterke wiet zal leiden tot een onbeheersbare situatie buiten de coffeeshops. Mensen zullen uitwijken naar het illegale circuit. Josemans: „Ga door op deze weg en de regering krijgt te maken met een toename van de overlast. De shops willen juist reguleren en aan kwaliteitscontroles doen, maar dan moeten we vergaande bevoegdheden krijgen.”

Het verbod op zware nederwiet is een van de vele softdrugsmaatregelen van het huidige kabinet. Zo wil minister Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) buitenlanders uit shops weren via een wietpas en moeten alle coffeeshops binnen een straal van 350 meter om een school de deuren sluiten.