Van Gelder en Sedoc kunnen toch naar Olympische Spelen

Turner Yuri van Gelder en hordeloper Gregory Sedoc kunnen volgend jaar meedoen aan de Olympische Spelen in Londen. Zij zijn de twee Nederlandse sporters die profiteren van de uitspraak van het internationale sporttribunaal CAS, dat vanochtend de IOC-regel ongeldig verklaarde om een sporter die minimaal zes maanden wegens dopinggebruik is geschorst te weren van de Olympische Spelen.

Van Gelder was een jaar geschorst wegens cocaïnegebruik. Sedoc is tot 22 juni 2012 gestraft, omdat hij drie keer in achttien maanden een vliegende controle had gemist. Hij overtrad daarmee de whereabouts-regel. Sedoc mag een jaar niet in wedstrijden uitkomen. Na vandaag is zijn kans op uitzending naar ‘Londen’ groot. De atleet voldeed begin dit jaar drie keer aan de limiet. Hij moet in de maand die hem volgend jaar rest één keer vormbehoud tonen door minimaal 13,60 seconden te lopen. Van Gelder kan zich komend weekend bij de WK in Tokio voor de Spelen kwalificeren. De ringenspecialist moet bij de eerste drie eindigen.

Het CAS was duidelijk in zijn uitspraak. De IOC-regel werd onrechtmatig en onuitvoerbaar genoemd. CAS vindt dat sprake is van een onrechtmatige verlenging van de dopingstraf. De IOC-regel is ook in strijd met dopingcode van het wereldantidopingbureau WADA.

De uitspraak van CAS is vooral een overwinning voor de Amerikaanse atleet LeShawn Merritt. De olympisch en wereldkampioen op de 400 meter heeft de zaak aanhangig gemaakt. Nadat hij zijn dopingstraf van 21 maanden wegens gebruik van, naar zijn zeggen, een penisverlengend middel erop had zitten kondigde hij juridische acties tegen de IOC-regel aan. Dat was voor het Amerikaans olympisch comité USOC reden het IOC om toetsing door CAS te vragen. Het IOC ging akkoord en zei de uitspraak te respecteren.

Dopingzondaars mogen nu naar Londen 2012: pagina 34-35