uitgelicht

Film

The Curious Case of Benjamin Button (David Fincher, 2008, VS). Regisseur van Fight Club en Zodiac maakte dure prestigefilm over een man die in 1918 op de wereld komt als hoogbejaarde, elke dag een beetje jonger wordt en sterft als zuigeling. Het gegeven, ontleend aan een kort verhaal van F. Scott Fitzgerald, is prikkelend genoeg, de kabbelende film minder. Brad Pitt speelt de hoofdrol, Cate Blanchett is zijn jeugdliefde.Net5, 20.30-23.45u.

Charlie’s Angels: Full Throttle (McG, 2003, VS). Alles wat drie jaar eerder voor de filmversie van de in de jaren zeventig populaire tv-serie Charlie’s Angels gold, gaat nu weer op voor de tweede bioscoopfilm over die drie wel heel speciale privédetectives. Maar dan wel zoals de titel zegt: met de voet op het gaspedaal. Ook dit keer geen goede film in traditionele zin, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door z’n energie en onvoorwaardelijke vrolijkheid. Met Cameron Diaz, Drew Barrymore, Lucy Liu, Demi Moore, John Cleese, Bruce Willis. Veronica, 20.30-22.35u.

Romancing the Stone (Robert Zemeckis, 1984, VS). Aantrekkelijke avonturenfilm in de stijl van de Indiana Jonesfilms. Schrijfster Kathleen Turner ziet haar romans werkelijkheid worden als zij met avonturier Michael Douglas in Columbia haar ontvoerde zuster gaat bevrijden. Ook met Danny DeVito.RTL8, 20.30-22.40u.

The Jewel of the Nile (Lewis Teague, 1985, VS). Geforceerd maar onderhoudend vervolg op avonturenkomedie Romancing the Stone. Een Heilige Oorlog in het Midden-Oosten vormt dit keer het strijdtoneel voor romanschrijfster Kathleen Turner, avonturier Michael Douglas en de onhandige schurk Danny DeVito. Ook vermaard om de videoclip van Billy Ocean’s ‘When the Going Gets Tough, the Tough Get Going’.RTL8, 23.45-01.45u.

Informatief

Die Tricks der Lebensmittelindustrie. Documentaire over de trucs van de levensmiddelenindustrie. Zoals het toevoegen van wat op het etiket ‘natuurlijke aroma’s’ heet, maar in feite stoffen zijn die uit een regeerbuis komen. En het toepassen van meerdere soorten bestrijdingsmiddelen tijdens de teelt van groenten en fruit om onder de maximaal toegestane hoeveelheid per schadelijke stof te blijven. Daardoor worden in sommige producten meer dan vijftien verschillende pesticiden gemeten. Omdat sommige middelen elkaar versterken zou dergelijk voedsel toch schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Arte, 20.15-21.15u.

Keuringsdienst van waarde: doperwt. Alle erwten moeten gedopt worden om ze te kunnen eten, maar alleen de doperwt heeft dop in zijn naam. Vers is hij grof of groot, in het vriesvak heet hij tuinerwt of groene erwt. Koop je ze in pot of blik dan heten ze fijn, zeer fijn of extra fijn. Welke is nu wat en waarom betaal je voor de één veel meer dan voor de ander?Ned.3, 20.25-21.00u.

The great British bake off: masterclass. Juryleden Mary Berry en Paul Hollywood laten stap voor stap zien hoe ze zelf te werk gaan bij het maken van een koffie-walnoten Battenbergcake, een tarte au citron, focaccia en brosse koekjes met brandy.BBC 2, 21.00-22.00u.

Amusement

Overspel. Aflevering 6, De beslissing, waarin Björn nog steeds wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord op prostituee Mireille, Iris en Pepijn een conflict krijgen over hun zoontje Menno en Elsie een anoniem berichtje ontvangt dat haar echtgenoot Willem vreemdgaat.Ned.1, 20.30-21.30u.

Drama

Le jour où Dieu est parti en voyage. Film uit 2009 van Philippe Van Leeuw. Rwanda, april 1994: terwijl westerse landen hun onderdanen evacueren, ontdekt een jonge Tutsivrouw de levenloze lichamen van haar kinderen – vermoord door Hutu’s. Ze vlucht het oerwoud in om aan de slachtpartijen te ontsnappen. Met Nederlandse ondertitels.TV5, 21.00-22.40u.

Radio

De donderdagavondserie. Rechtstreekse uitzending vanuit het Muziekgebouw aan ’t IJ. Ensemble musikFabrik o.l.v. Emilio Pomárico speelt Stück für drei Schlagzeuger, Strijkkwartet nr 4 en Concerto Séraphin van de Duitse componist Wolfgang Rihm (1952). Het laatste stuk wordt omschreven als ‘een hallucinatie, een opiumtrip’ en is gebaseerd op teksten van Baudelaire en de surrealistische schrijver Antonin Artaud over de effecten van opium. Aansluitend aan het concert ‘meer zinsbegoocheling in de concertzaal, van Berlioz tot Terry Riley’. Presentatie: Stephan Sanders. Radio 4, 20.02-23.00u.