Uit een taart springen

Het is deze week precies een jaar geleden dat mijn eerste stukje op deze plek in de krant stond. Inmiddels ben ik 52 stukjes verder, maar ik vind het nog steeds heel spannend om op donderdagochtend de krant open te slaan en daar niet alleen mijn schrijfsels, maar ook mijn hoofd tegen te komen. Het scheelt dat ik mezelf niet echt op de foto’s vind lijken, dus ik doe daarom altijd maar net alsof het gezicht van iemand anders onderaan elk stukje staat.

Het afgelopen jaar heb ik me erg geliefd gemaakt bij mijn vrienden en familie, want er moesten regelmatig koekjes, toetjes en gerechtjes worden geproefd. En daar ben ik mijn omgeving heel erg dankbaar voor, want zonder hen als vaste proefkonijnen was ik nu waarschijnlijk tien kilo zwaarder geweest.

Omdat het deze week dus mijn jubileumweek is, moest er natuurlijk iets feestelijks gemaakt worden. In mijn fantasie maakte ik een enorme taart waar je zelf in kunt zitten en uit kunt springen, maar ik eet vrijwel nooit taart en zou ook niet weten hoe ik het logistiek zou moeten regelen (wie moet de taart duwen bijvoorbeeld, en in mijn huis zit een hele hinderlijke drempel, wat de kans op ongelukjes erg groot maakt), dus daarom heb ik dat idee maar laten varen.

Ouderwets cakejes versieren met glimmende spikkels, heel veel slagroom en een kaarsje in het midden leek me ook wel een goed idee, maar dan meer voor in het echt, en niet voor in de krant. Of een flitsende cocktail met een parapluutje en vuurwerk.

Of misschien moet ik helemaal niet iets speciaals maken. Ik kan beter over elfeneenhalf jaar groots uitpakken, dat is pas een jubileum. Daarom deze keer een hele normale, absoluut niet feestelijk bedoelde appelcrumble.

100 gram roomboter en een beetje voor het invetten van de ovenschaal

125 gram bloem

4 appels

6 eetlepels rietsuiker

snuf gemalen kaneel

4 eetlepel amandelschaafsel

Verwarm de oven voor op 200 graden en begin daarna met het deeg. Zeef de bloem en meng deze met twee eetlepels suiker in een grote kom. Snijd de koude boter in stukjes en schep erdoor. Maak hier een kruimelig deeg van door de boter en bloem tussen je vingers heen en weer te wrijven. Zet het deeg een tijdje in de koelkast.

Schil ondertussen de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in dunne plakjes. Vet een ovenschaal in met boter. Meng de appelschijfjes met de rest van de suiker en een kaneel en verdeel over de bodem van de ovenschaal. Haal het crumbledeeg uit de koelkast en bedek hiermee de appels. Strooi er nog wat geschaafde amandelen overheen en bak de crumble in zo’n 30 minuten goudbruin in de oven. Serveer met een bolletje ijs en slagroom.

Stéphanie Versteeg

maandag: Janneke Vreugdenhil, dinsdag: Menno Steketee, woensdag: Roos Ouwehand, donderdag: Stéphanie Versteeg, vrijdag: Joël Broekaert

    • Stéphanie Versteeg