theater

Emio Greco & PC

Onze Paus

Acteurscollectief Wunderbaum speelt de toneeltekst Onze Paus van Arnon Grunberg. Dit even ambitieuze als groteske stuk over de Vlaming Guillaume van Rompuy die in Polen het werk van Hugo Claus wil verspreiden, omvat thema’s als globalisering, arbeidsmigratie, integratie, terrorisme, religie en de hypocrisie van de Katholieke Kerk, naast verwijzingen naar pedofilie, overspel en homoseksualiteit. Er zit naakt in, seks en geweld, bloed en vanillevla, en het eindigt in een coma.

Première 7 okt. Inl. www.wunderbaum.nl

Gekluisterd

Bij het Nationale Toneel gaat Gekluisterd van Enda Walsh in première, in de regie van Johan Doesburg, met Mark Rietman en Sophie van Winden.

Première 6 okt. Inl. www.nationaletoneel.nl

Dood van een handelsreiziger

Alize Zandwijk regisseert Arthur Millers klassieker over handelsreiziger Willy Loman: de verkoper die vastloopt in de illusie dat iedereen met een goede lach en een mooi praatje het ver kan schoppen in het leven. Het stuk is actueler dan ooit; net als in deze tijd hangen de personages hun geluk op aan economische vooruitgang. De mens telt alleen mee als hij succesvol, rijk en geslaagd is.

Première 7 okt. Inl. www.rotheater.nl

Mightysociety 9

Intelligent theater: dat is de treffendste kenschets van het oeuvre dat Eric de Vroedt opbouwt met de reeks Mightysociety. Elke voorstelling getuigt van intensieve betrokkenheid bij misstanden in de maatschappij. Deel 9 gaat over het bedrijf Trafigura dat gif dumpte in Ivoorkust. In een meer dan twee uur durende, wervelende voorstelling belicht De Vroedt met toneel, dans en zelfs opera het fenomeen ‘Afrika als slachtoffer’.

Augustus: Oklahoma

Groots opgezet familie-epos van ruim vier uur met een topcast van dertien acteurs. Niek Kortekaas ontwierp een complete villa op toneel, waar zich in elk van de zes (!) verschillende ruimtes steeds weer een ander gezinsdrama afspeelt. De met een Pulitzer en een Tony Award bekroonde tekst van Tracy Letts snijdt grote, pijnlijke thema’s aan. De levens van alle personages kenmerken zich door gefnuikte ambities en verloren hoop. Augustus: Oklahoma is een realistische vertelling in een klassieke, verhalende vorm. Dat het niet saai is komt door de knappe compositie en het superieure spel van de acteurs.

Inl. www.deutrechtsespelen.nl

Tournee. Inl. www.mightysociety.nl

Nederlandse Dansdagen

Van urban dance tot klassiek ballet, van gerenommeerde choreografen tot aanstormend talent. De 14de editie van het festival in Maastricht, op 7, 8 en 9 oktober, biedt een divers programma. Dansfoto’s sieren gebouwen en cafés, er zijn exposities, workshops, masterclasses en OneMInute Dance Films. Ook zijn repetities te bezoeken o.a. The Chosen One, geïnspireerd op Le Sacre du Printemps van Pina Bausch.

Inl. www.nederlandsedansdagen.nl