Talen begrijp je met al je zintuigen

Joost van Ginkel won de publieksprijs van het Nederlands Film Festival voor zijn film in gebarentaal 170 Hz.

„Het meest inspirerende voor mij als filmmaker zijn dans en zang, en dan in het bijzonder de flamenco die ik via mijn vriendin heb leren kennen en de fado van Cristina Branco. Elk nummer klinkt als de pijn van een verloren liefde. Heel intens. Ik spreek geen Portugees, dus ik weet niet eens waar ze over zingt, maar soms begrijpen we andere talen beter dan je denkt. Misschien omdat al je zintuigen worden aangesproken. In je eigen taal relateer je alles wat je kent aan de wereld van alledag, in een andere taal sta je meer open. Dat was ook een van de redenen om in 170Hz met gebarentaal te werken.”

Cristina Branco: 11/10 Melkweg Amsterdam, 19/10 Vredenburg Utrecht.

„Ik lees weinig, ik ben altijd met mijn eigen verhalen bezig. Maar nu lees ik Mark Rutte is lesbisch van Raoul Heertje. Met hem heb ik twee jaar geleden het programma Heerlijk eerlijk Heertje gemaakt, waarin hij het begrip authenticiteit in de media onderzocht. Wat is echt? Zo’n speech bij de Gouden Kalveren van Nasrdin Dchar is echt.

Mark Rutte is lesbisch gaat over onze alledaagse toneelstukjes, over dat we ons niet moeten laten verleiden om een bepaald beeld in stand te houden. Raoul is scherp, slim en grappig en enorm kritisch (en als hij dit leest zegt hij: ‘Joost, hier moet ik van kotsen’).”

Raoul Heertje: Mark Rutte is lesbisch. Uitg. Contact.

„Onder het motto ‘cultuur voor 5 euro’ liggen de prachtigste films in de aanbiedingenbak bij de dvd-winkel om de hoek. Le conseguenze dell’amore (2004) van Paolo Sorrentino heeft me buitengewoon geïnspireerd. Het is stiekem de beste maffiafilm die er is, ook al is het helemaal geen maffiafilm. Er zit een kaartscène in waarin de camera werkelijk overal is, van hoog naar laag, van het hoofd van die man naar de kaarten op tafel. Die beeldtaal die je laat gissen naar wat er aan de hand is, was de inspiratiebron voor mijn korte film Zand (2008) en misschien ook wel voor 170Hz.

Paolo Sorrentino: Le conseguenze dell’amore. Dvd Cinemien.

Dana Linssen

170 Hz komt waarschijnlijk 1 maart 2012 in de bioscopen. Inl. 170hz.nl

    • Dana Linssen