Syrië: dood gemelde vrouw leeft

Een Syrische jonge vrouw wier folterdood in handen van de Syrische veiligheidsdiensten was gemeld, leeft nog. Dat hebben de mensenrechtenorganisaties Human Rights Watch (HRW) en Amnesty International bevestigd. De Syrische staats-tv toonde gisteren een vraaggesprek met de vrouw, Zainab al-Hosni. Haar moeder heeft bevestigd dat het haar dochter is.

Tien dagen geleden meldde Amnesty dat Hosni’s familie haar in een lijkenhuis had gevonden, onthoofd en met delen van haar huid er afgestroopt. Ze was volgens het bericht eind juli ontvoerd door mannen in burger, naar wordt aangenomen leden van veiligheidsdiensten, om een broer ertoe te bewegen zich bij de autoriteiten te melden. Zainab al-Hosni werd vervolgens een van de symbolen van de opstand tegen het regime en de bloedige onderdrukking daarvan.

Op de staatstelevisie verklaarde de vrouw gisteren dat ze van huis was weggelopen omdat haar broers haar sloegen. „Mijn ouders weten niet waar ik ben”, zei ze. Ze vroeg haar moeder om vergiffenis.

Amnesty en Human Rights Watch, dat eveneens de zaak-Hosni aan de kaak had gesteld, zeiden „deze identificatiefout te betreuren”. Ze onderstreepten hun informatie altijd uit verschillende, onafhankelijke bronnen te halen. Deze fout lag volgens hen bij de familie die dacht hun dochter te hebben herkend.

Een woordvoerder van HRW in Beiroet wees er nog op dat er hoe dan ook het lijk van een onthoofde vrouw in het lijkenhuis lag, dat aan de familie-Hosni is meegegeven om te begraven. (Reuters, AP, AFP)