Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wonen

Stijging verkoop huizen zet niet door

Een nieuwbouwwijk in Almere Noorderplassen-West. Foto NRC / Maurice Boyer

De lagere overdrachtsbelasting heeft geleid tot 15 procent meer woningverkopen in juli in vergelijking met vorig jaar, maar die stijging heeft zich de rest van de zomer niet doorgezet.

Dat blijkt uit de nieuwe kwartaalcijfers die de Nederlandse Vereniging voor Makelaars (NVM) vanochtend bekendmaakte. Het is tot nu toe de beste graadmeter voor het effect van de eenjarige verlaging van de overdrachtsbelasting van 6 naar 2 procent, de ‘verhuisboete’ op de aankoop van een woning. De maatregel kost het kabinet ruim 1 miljard euro.

Als branchevereniging ziet de NVM toch lichtpuntjes. “Zonder deze broodnodige maatregel was de markt verder in mineur geraakt”, zegt NVM-voorzitter Ger Hukker. Maar de verlaging heeft de woningmarkt niet op gang gebracht, zoals minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken beoogde.

Over het hele kwartaal hebben NVM-makelaars 4 procent meer woningen verkocht dan vorig jaar. Maar de huizenprijzen zijn sinds het hoogtepunt van 2008 bijna onafgebroken gedaald, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek deze week. De prijzen zijn gemiddeld 8,5 procent lager dan drie jaar eerder.

Druk om woningmarkt te hervormen vergroot

De kwartaalcijfers van de NVM zullen de druk op het kabinet om de woningmarkt écht te hervormen vergroten, schrijven NRC-redacteuren Eppo König en Oscar Vermeer vanmiddag in NRC Handelsblad.

Onafhankelijke deskundigen roepen al langer om een “integrale aanpak”, de sector sluit zich daar meer en meer bij aan. Ook de oppositie in de Tweede Kamer laat geen debat onbenut om voor hervorming te pleiten. Belangrijke ingrediënten: steun voor starters, meer huurwoningen in de vrije sector als alternatief voor koophuizen, lagere grondprijzen, minder bouwregels, afschaffing van de overdrachtsbelasting en beperking van de hypotheekrenteaftrek.

Vooralsnog heeft het kabinet de druk van buiten weerstaan. De gevoeligste hervorming, de afschaffing van de hypotheekrenteaftrek, blijft voor VVD en CDA taboe. Zo zegt VVD-Kamerlid Betty de Boer vanmiddag in NRC:

“Wij komen niet aan de hypotheekrenteaftrek. Duidelijker kan de boodschap niet zijn.”

Lees vanmiddag in NRC Handelsblad het achtergrondverhaal ‘Woningmarkt vraagt om grote beurt’. Of lees het artikel vanaf 15.00 uur in de digitale editie (alleen voor abonnees).