Apple-topman Steve Jobs (56) overleden

Steve Jobs, medeoprichter en topman van Apple, is overleden. De Amerikaan wordt gezien als een pionier in de wereld van technologie. Hij heeft in dertien jaar, tussen 1998 en 2011, van een bedrijf op sterven na dood het waardevolste technologiebedrijf ter wereld gemaakt. Technologieredacteur van NRC Handelsblad Marc Hijink was bij toeval bij Apples ‘moederschip’ in Cupertino toen het nieuws van de dood van Jobs bekend werd bekendgemaakt en schreef er dit stuk over. Bekijk ook onze In Beeld over Steve Jobs.

Steve Jobs, medeoprichter en topman van technologiebedrijf Apple, is gisteren overleden. Dat laat het bedrijf op de eigen website weten. Jobs werd 56 jaar oud.

Op de website zegt het bedrijf:

“Apple has lost a visionary and creative genius, and the world has lost an amazing human being. Those of us who have been fortunate enough to know and work with Steve have lost a dear friend and an inspiring mentor. Steve leaves behind a company that only he could have built, and his spirit will forever be the foundation of Apple.”

Jobs worstelde de laatste jaren veelvuldig met zijn gezondheid. In 2004 werd hij al eens behandeld voor alvleesklierkanker en in 2009 was hij langere tijd met ziekteverlof en onderging hij een levertransplantatie. In augustus van dit jaar stapte hij definitief terug als CEO en droeg hij zijn taken over aan Tim Cook. Over de precieze doodsoorzaak hebben Apple en de familie van Jobs zich niet uitgelaten.

Apple: van garageproject tot miljardenbedrijf

Jobs startte Apple 35 jaar geleden, op twintigjarige leeftijd, vanuit zijn garage met twee anderen. In 1985 werd hij het bedrijf uitgewerkt toen het minder goed ging. Hij bemoeide zich vervolgens met de oprichting van technologiebedrijf NeXT en de later wereldberoemd geworden animatiestudio Pixar. In 1996 keerde hij terug bij Apple als adviseur, waar twee jaar later de lijn naar boven werd ingezet: de iMac was in 1998 een succes, maar de enorme groeispurt kwam pas met de muziekspeler iPod (vanaf 2001) en de iPhone vanaf 2007. Anderhalf jaar geleden betrad Apple met de iPad de tabletmarkt.

Technologieredacteur van NRC Handelsblad Marc Hijink is in Cupertino en schreef er dit stuk over. Hij benadrukt daarnaast dat Jobs vooral geprezen werd als goede ‘executor’:

“Hij was uitvoerend enorm sterk. Hij heeft in dertien jaar, tussen 1998 en 2011, van een bedrijf op sterven na dood het waardevolste technologiebedrijf ter wereld gemaakt. Dat deed hij met een strak bewind, maar vooral door ideeën ook echt uit te voeren. Jobs wist iedereen om zich heen te motiveren en had ongeëvenaarde communicatiekwaliteiten.”

De nieuwste generatie van de iPhone, de iPhone 4S, werd eergisteren gepresenteerd. Het was het eerste grote Apple-event waarbij Jobs de presentatie niet zelf deed.

Steve Jobs laat een vrouw en vier kinderen achter. Volgens het statement van Apple is Jobs vredig gestorven in hun bijzijn.

‘Brutaal genoeg om de wereld te veranderen’

Veel grote namen reageerden inmiddels op het overlijden van Jobs. Obama liet weten dat Jobs “bij de grootste Amerikaanse innovators” gerekend kan worden: “dapper genoeg om anders te denken, brutaal genoeg om te geloven dat het de wereld kan veranderen en getalenteerd genoeg om het voor elkaar te krijgen.”

Twitter avatar CNBC CNBC Pres. Obama: There may be no greater tribute to Steve’s success than fact that much of world learned of his passing on a device he invented.

“Steve en ik ontmoetten elkaar dertig jaar geleden voor het eerst en zijn collega’s, concurrenten en vrienden geweest voor meer dan de helft van ons leven”, zei Bill Gates, medeoprichter van Microsoft. Facebookoprichter Mark Zuckerberg bedankt Jobs dat hij zijn mentor en goede vriend was. Google, dat vandaag de Apple-topman ook eert op de homepagina, laat via Eric Schmidt weten dat Jobs de meest succesvolle Amerikaanse CEO van de laatste 25 jaar was en een van de beste leiders in de historie van het land. Zijn collega Larry Page voegde daaraan toe: “Het leek altijd in een paar woorden te kunnen zeggen wat jij eigenlijk al had moeten bedenken voordat je het bedacht.”

Meer reacties in dit bericht.

‘Wie met Steve sprak, zag de wereld door zijn ogen’

Hoewel Jobs zijn taken dus al eerder overdroeg aan Tim Cook, zou hij een belangrijk adviseur voor het bedrijf blijven. Nu hij wegvalt, zal Apple vooral een overtuigende persoonlijkheid missen, zegt Marc Hijink:

“De uitvoerende taken had hij al langere tijd geleden strak overgedragen. Maar Jobs kon iedereen om hem heen - bijvoorbeeld mensen uit de top van de muziek- en filmwereld - overtuigen om in zijn visie mee te gaan. Er was bij hem sprake van een ‘reality distortion field’: iedereen om hem heen zag de wereld volgens Steve Jobs.”

‘De dood is de bestemming van ons allemaal’

In een speech in 2005 sprak Jobs eens over zijn eigen sterfelijkheid:

“No one wants to die. Even people who want to go to heaven don’t want to die to get there. And yet death is the destination we all share. No one has ever escaped it. And that is as it should be, because Death is very likely the single best invention of Life. It is Life’s change agent. It clears out the old to make way for the new. Right now the new is you, but someday not too long from now, you will gradually become the old and be cleared away. Sorry to be so dramatic, but it is quite true.”