Sterke joints voortaan als harddrugs aangemerkt

Sterke joints vallen in de toekomst niet meer in de categorie softdrugs, maar worden voortaan als harddrugs aangemerkt. Dat zal het kabinet vandaag bekendmaken, meldt RTL Nieuws op basis van bronnen in Den Haag. Het kabinet volgt daarmee de aanbevelingen van de commissie-Garretsen op. De commissie adviseerde het kabinet eerder dit jaar om alle softdrugs die meer dan 15 procent van de werkzame stof THC bevat als harddrugs te bestempelen. Door de nieuwe regels valt de sterke wiet in dezelfde categorie als heroïne en cocaïne. De sterke joints die op dit moment in Nederland verkocht worden, bevatten volgens RTL gemiddeld 18 procent THC. Te grote hoeveelheden THC in wiet kunnen leiden tot verslaving en psychoses. Wat het besluit van het kabinet voor de coffeeshops betekent, is afwachten, maar uit de conclusies van de commissie-Garretsen zou moeten volgen dat ongeveer de helft van de softdrugs in Nederland niet meer mag worden verkocht. (NRC)