Sprankelend strijktrio

cd klassiek Lendvai String Trio:

Destination Paris ****

Het Lendvai String Trio krijgt eind deze maand de Kersjesprijs à 50.000 euro. Dat was deze week goed nieuws voor violiste Nadia Wijzenbeek, naast haar kamermuziekactiviteiten concertmeester van de met opheffing bedreigde Radio Kamerfilharmonie. Op de debuut-cd, Destination Paris, onderscheidt het Lendvai Trio (ook met Ylvali Zilliacus, altviool en Marie MacLeod, cello) zich in de repertoirekeuze. Een klassieke cd met een thema en titel is sowieso al verfrissend. Het hoesje toont een met vioolkisten beladen oude Citroën DS zodat je in één oogopslag denkt te weten: Frans repertoire. De werkelijkheid ligt gecompliceerder, want de nog altijd te weinig uitgevoerde Martinu, van wie hier twee afwisselend enerverende en swingende strijktrio’s klinken, was een lang in Parijs werkzame Tsjech. Datzelfde geldt voor de Roemeen Enescu, van de sprankelend gespeelde, charmante Aubade. Alleen Jean Françaix was ook echt Frans. Zijn pianotrio bezit eenzelfde flair en toegankelijkheid. Salonmuziek meets twintigste eeuw. Françaix wilde ‘plezier geven’ met zijn muziek. Met het Lendvai Trio als lichtvoetige en alerte ambassadeurs, lukt dat uitstekend.

Mischa Spel

    • Mischa Spel