Presentator Twan Huys wint Sonja Barend Award

Prijswinnaar Twan Huys met Sonja Barend. Foto via Twitter / Nieuwsuur-journalist Petra Greeven

Twan Huys heeft de Sonja Barend Award gewonnen. De Nieuwsuur-presentator kreeg de prijs voor het beste tv-interview van het afgelopen seizoen voor zijn vraaggesprek met ex-luitenant-kolonel van Dutchbat, Thom Karremans.

‘Journalistiek vakwerk’ en ‘een gesprek van historische waarde’ vond de vakjury onder meer van het interview dat plaatsvond op 3 augustus. In het gesprek blikt Karremans terug op zijn tijd in Srebrenica. Bekijk het interview hier terug:

Huys kreeg de voorkeur boven de andere genomineerden Matthijs van Nieuwkerk (bekijk item), Sven Kockelmann (bekijk item) en Paul Witteman en Jeroen Pauw (bekijk item).

De presentator ontving de door de VARA-gids georganiseerde vakprijs uit handen van naamgever Sonja Barend. De uitreiking vond plaats in Amsterdam, waar een speciaal tv-programma gewijd aan de kunst van een goed tv-interview werd opgenomen. Het programma, Sonja op Zaterdag, is zaterdag te zien op Nederland 1.

Tv-recensent Hans Beerekamp van NRC was overigens niet erg te spreken over de vier genomineerden. In zijn tv-rubriek in NRC schreef hij vandaag:

De VARA Gids nodigde me met klem uit een stem uit te brengen. Daar had ik eigenlijk geen zin in, gezien de teleurstellende opties. Omdat ik het nog steeds een zinnig initiatief vind, heb ik me gedragen als een burgemeester in oorlogstijd en heb gekozen voor het minst slechte interview van de vier. Dat was dat van Van Nieuwkerk met Hoes. Ik hoop dat hij wint en de prijs weigert.

    • David Haakman