Palin doet niet mee en wordt nóg actiever

Ze doet niet mee aan de Amerikaanse verkiezingen, maar ze blijft er alles aan doen om president Obama uit het Witte Huis te verjagen. Met die boodschap maakte Sarah Palin gisteren een eind aan de maandenlange speculaties dat ze zou meedingen naar de Republikeinse nominatie voor 2012. „Als je geen kandidaat bent, ben je vrij van ketenen en kun je zelfs nog actiever zijn”, zei Palin in een radiogesprek.

De onbekende gouverneur van Alaska werd in 2008 in één klap beroemd toen John McCain haar vroeg als vicepresidentskandidaat. Sindsdien is Palin niet meer uit de publiciteit geweken. Wat haar ongeschikt maakte als running mate – onbezonnen, ongenuanceerd en oncontroleerbaar – werd haar succes als mediapersoonlijkheid. Palin schreef twee bestsellers, was de ster van een reality soap en werd politiek commentator bij Fox News.

Palin (47) voedde de afgelopen maanden de geruchten dat ze zich zou mengen in de voorverkiezingen. Ze maakte met haar gezin een bustoer door Amerika. Ze omhelsde fans en toonde haar rebelse karakter: tot twee keer toe stal ze de aandacht van Republikeinse presidentskandidaten door vlak voor een belangrijk evenement aan te komen rijden in haar bus.

Had Palin wel meegedaan, dan had ze waarschijnlijk verloren. Peilingen toonden dat een meerderheid van de Republikeinse kiezers geen brood zag in president Palin.

Waarom ze dan toch zo lang de geruchten aanwakkerde? Narcisme, zeggen haar opponenten. Geld, luidt een praktischere verklaring. Palin is een merknaam geworden, haar inhuren als spreker kost naar verluidt 100.000 dollar.

Palin zei gisteren dat ze zich had afgevraagd of ze „politiek gezien, zou sterven” als ze zich niet kandidaat stelde. Haar conclusie: in tegendeel. Als mediapersoonlijkheid blijft ze Obama bestoken. „Je hebt geen titel nodig om een verschil te maken in dit land. Daar ben ik denk ik wel het bewijs van.”